Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, συνάντηση του Υφυπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, με την Δημοτική Αρχή και φορείς της περιοχής.
Ο Υφυπουργός ζήτησε να τοποθετηθούν οι παρευρισκόμενοι και να αναπτύξουν τις θέσεις, τις δράσεις, να αναδείξουν τα προβλήματα και να παρουσιάσουν τις άμεσες ανάγκες για την υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν από την θέση ευθύνης τους. 
Αφού άκουσε προσεκτικά τους ομιλητές, υιοθετώντας τους προβληματισμούς και τις αγωνίες για τους πολίτες του Οροπεδίου Λασιθίου ανέλυσε τις δράσεις που έχει αναπτύξει και τις περαιτέρω ενέργειες.
Συμφώνησε με την αναγκαιότητα ενίσχυσης των υπηρεσιών του Δήμου τόσο σε επίπεδο μόνιμου προσωπικού, όσο και από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα υλοποιηθεί άμεσα από πλευράς Υπουργείου Εργασίας. Μέσω του προγράμματος πρόκειται να ενισχυθεί με προσωπικό, τόσο ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και οι δομές του (παιδικός σταθμός κλπ) όσο και το Κέντρο Υγείας Τζερμιάδων ως δομή του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα θα έχει πεντάμηνη διάρκεια και θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, ώστε να καλύψει άμεσες ανάγκες.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αναδείχθηκε το εξαίρετο έργο που επιτελείται τόσο από το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» όσο και από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας και του ΕΚΑΒ. Επίσης παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες δράσεις της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση των ζητημάτων του ΕΚΑΒ με ενίσχυση του τομέα στο Τζερμιάδων με προσωπικό για λειτουργία όλο το 24ωρο και όχημα 4×4, καθώς και διατήρηση της θέσης παθολόγου στο Κ.Υ. Τζερμιάδων.
Επίσης τέθηκαν θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα την αγροτική οικονομία και την κτηνοτροφική ανάπτυξη. Αναλύθηκαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τις χαρτογραφήσεις των βοσκοτόπων μέσω ΟΠΕΚΕ και συμφωνήθηκαν ενέργειες προς την επίλυσή τους μέσω κοινών ενεργειών του Υφυπουργού και της Δημοτικής Αρχής.
Η Δημοτική Αρχή θέτοντας το μεγάλο θέμα του δικτύου άρδευσης, το οποίο εξελίσσεται με την ολοκλήρωση της μελέτης, επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη συμπερίληψης του συνόλου του Λασιθιώτικου κάμπου.
Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σμυρνάκης ανέφερε το πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με τον χαρακτηρισμό του «μέσα κάμπου» ως καταφυγίου άγριας ζωής και στην συνέχεια προσδιόρισε τις ανάγκες διάθεσης των αγροτικών προϊόντων στην αγορά. Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ένταξης των προϊόντων του Οροπεδίου Λασιθίου στις έμμεσες αποζημιώσεις, λόγω του εμπάργκο των προϊόντων προς την Ρωσική αγορά.
Στην συνέχεια αναλύθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Κωστή Σιγανό, οι απαιτούμενες ενέργειες για την οριστική επίλυση στο θέμα της λειτουργίας του παιδικού σταθμού. Κατά την τοποθέτησή του, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας τμημάτων επιμόρφωσης ενηλίκων από το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.
Ο Υφυπουργός Εργασίας κος Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση του «τουριστικού περιπτέρου Ψυχρού» και στην πρόσφατη συνεργασία που είχε με τον Δήμαρχο στην Αθήνα καθώς και στην πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την μεταβίβαση του κτιρίου του Ειρηνοδικείου στον Δήμο.
Τελειώνοντας ο Υφυπουργός παρέδωσε στην Δημοτική Αρχή την εγκριτική απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κυρίου Ροκαδάκη, που αφορά την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και Καμπανείου Ιδρύματος.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, ευχαριστώντας τον Υφυπουργό, επισήμανε ότι τα παραπάνω αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή του αναπτυξιακού πλάνου για την πενταετία 2014-2019 και αποτελούν αναγκαιότητα για την καθημερινότητα και την αναβάθμιση των δομών και υπηρεσιών του Δήμου.
Η επίσκεψη του Υφυπουργού κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με την θεσμική του ιδιότητα στο Οροπέδιο Λασιθίου, σηματοδοτεί την προσπάθεια αναγέννησης και δημιουργίας σε όλους τους πυλώνες ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook