Οι ΗΠΑ επέκριναν χθες τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην οποία ζήτησε το τέλος της ισραηλινής κατοχής και «την ανεξαρτησία του κράτους της Παλαιστίνης».

«Στην ομιλία του προέδρου Αμπάς χρησιμοποιήθηκαν προσβλητικοί χαρακτηρισμοί οι οποίοι είναι βαθιά απογοητευτικοί και τους οποίους απορρίπτουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι. Σε μια σύντομη ανακοίνωση η Ψάκι καταγγέλλει επίσης «τις προκλητικές δηλώσεις» του παλαιστίνιου προέδρου.

O Αμπάς απηύθυνε έκκληση χθες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να αναγνωριστεί η «ανεξαρτησία του κράτους της Παλαιστίνης». Παράλληλα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξήγαγε «έναν νέο πόλεμο γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να «τιμωρηθούν οι ένοχοι».

Η Ψάκι επέκρινε επίσης «τις αντιπαραγωγικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες που έχουν στόχο τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών».

Το περιβάλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την ομιλία του Αμπάς «υποκίνηση στο μίσος γεμάτη ψεύδη». «Δεν μιλά έτσι ένας άνθρωπος της ειρήνης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από το περιβάλλον του Νετανιάχου.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν κατηγόρησε τον παλαιστίνιο πρόεδρο για «διπλωματική τρομοκρατία». «Ο Μαχμούντ Αμπάς δεν θέλει και δεν μπορεί να είναι ένας εταίρος για την πολιτική επίλυση της διαμάχης», πρόσθεσε ο Λίμπερμαν. «Για όσο διάστημα ο Μαχμούντ Αμπάς είναι πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής η διαμάχη θα συνεχίζεται», υπογράμμισε.

newsbeast.gr