Αυστηριοποιούνται τα κριτήρια για τις φετινές μετεγγραφές από το υπουργείο Παιδείας με στόχο να μην αδικηθούν οι νέοι φοιτητές αλλά και να μη «φρακάρουν» τα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας ή να μην αποδυναμωθούν τα περιφερειακά ιδρύματα.

Πλέον οι φοιτητές δεν θα μπορούν να μετακινηθούν «προς πάσα κατεύθυνση ανάλογα με τις επιθυμίες τους» και χωρίς κανένα περιορισμό, όπως προέβλεπε ο ισχύων νόμος. Βασική προϋπόθεση θα είναι τα μόρια εισαγωγής τους στα ΑΕΙ και η μόνιμη κατοικία των γονέων και των αδελφών που επίσης σπουδάζουν.

Τη Δευτέρα μάλιστα αναμένεται να μπει τέλος στην αγωνία γονέων και φοιτητών σχετικά με τις φετινές μετεγγραφές, καθώς θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι σχετικές λεπτομέρειες για τις αιτήσεις που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι μέσα στον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους η απόφαση θα προβλέπει τα εξής:

  • Οι επιτυχόντες πολύτεκνοι, τρίτεκνοι όσοι έχουν αδελφό ενεργό φοιτητή που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία των γονιών ή είναι ορφανοί από τον έναν γονέα ή είναι τέκνα άγαμης μητέρας θα μπορέσουν να ζητήσουν μετεγγραφή σε αντίστοιχη σχολή στην Περιφέρειά τους.
  • Οι επιτυχόντες που είναι ορφανοί και από τους δύο γονείς δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη πόλη στην Περιφέρεια όπου ανήκει η πόλη μόνιμης κατοικίας τους
  • Οι επιτυχόντες που έχουν αδελφό, αδελφή που σπουδάζει σε πόλη εκτός της κατοικίας των γονέων και τα πολύυμα τέκνα ου έδωσαν μαζί εξετάσεις φέτος δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή που βρίσκεται στην περιφέρειά τους.
  • Εαν οι αντίστοιχες σχολές είναι περισσότερες από μια ανά περιφέρεια, οι δικαιούχοι της μεταφοράς θέσης οφείλουν να τις δηλώσουν όλες κατά σειρά προτίμησης.
  • Δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής φοιτητές προηγούμενων ετών.
newpost.gr