Λίγες ώρες πριν την έναρξη ενός πολύ σημαντικού επιστημονικού συνεδρίου στο Ηράκλειο, με θέμα «Ενέργεια και Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Τρούμαν (δείτε εδώ), συλλογικότητες του νησιού, καλούν σε μποϋκοτάζ του συνεδρίου λόγω της συμμετοχής του Ινστιτούτου Τρούμαν σε αυτό.

Ο Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ανδρέας Στεργίου, με ανακοίνωσή του, αφού εκφράζει την έκπληξη των διοργανωτών για τις αντιδράσεις που προαναγγέλθηκαν, εξηγεί την απόλυτα επιστημονική φύση του συνεδρίου,  επισημαίνει ότι το συνέδριο «φιλοδοξεί να εκπονήσει ερευνητική πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία το Πανεπιστήμιο Κρήτης προσδοκά σημαντικά οφέλη» ενώ καταλήγοντας τονίζει ότι «είναι αδιανόητο να δυσφημείται μια κολοσσιαία ακαδημαϊκή προσπάθεια, για την ολοκλήρωση της οποίας καταβλήθηκαν εντονότατες προσπάθειες από πολλούς ανθρώπους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοποί αλλότριοι προς το συνέδριο».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Έκπληκτοι, οι διοργανωτές του συνεδρίου πληροφορηθήκαμε ότι κάποιες συλλογικότητες της κρητικής κοινωνίας, για τις οποίες τρέφουμε βαθύ σεβασμό, καλούν σε μποϋκοτάζ του συνεδρίου επικαλούμενοι το γεγονός ότι ένας από τους συνδιοργανωτές του συνεδρίου, το ινστιτούτο Τρούμαν για την Προώθηση της ειρήνης, τμήμα του εβραϊκού Πανεπιστημίου, έχει υποστηρίξει την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα και ότι μέλη του σχετίζονται με ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. 

Θα θέλαμε για τον λόγο αυτό να διευκρινίσουμε τα παρακάτω. 

Το εν λόγω συνέδριο είναι αμιγώς και αυστηρώς ακαδημαϊκό, δεν περιέχει καμία ανακοίνωση σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα και φιλοξενεί συνέδρους από όλο τον κόσμο και από διάφορες αραβικές χώρες και μόνο ένα μειοψηφούν τμήμα του αποτελείται από συναδέλφους από το Ισραήλ. 

Το γεγονός ότι συμμετέχουν εκπρόσωποι από αραβικές χώρες οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο ινστιτούτο Τρούμαν, το μεγαλύτερο ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μεσογείου και έναν από τους λίγους φορείς της ισραηλινής κοινωνίας που δεν σταμάτησε ποτέ να καλλιεργεί σχέσεις με τους Άραβες, κυρίως τους Παλαιστινίους, εκπροσωπώντας το πιο προοδευτικό κομμάτι της ισραηλινής κοινωνίας. Για το λόγο αυτό οι ακαδημαϊκοί και οι ερευνητές που συμμετέχουν σε αυτό έχουν πληρώσει ένα πολύ ακριβό τίμημα για τις απόψεις τους αυτές. 

Ανεξάρτητα από αυτό, το συνέδριο αυτό έχει αμιγώς επιστημονική υπόσταση και φιλοδοξεί να εκπονήσει και ερευνητική πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία το Πανεπιστήμιο Κρήτης προσδοκά σημαντικά οφέλη. 

Κατά συνέπεια είναι αδιανόητο να δυσφημείται μια κολοσσιαία ακαδημαϊκή προσπάθεια, για την ολοκλήρωση της οποίας καταβλήθηκαν εντονότατες προσπάθειες από πολλούς ανθρώπους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σκοποί αλλότριοι προς το συνέδριο.

Ανδρέας Στεργίου
Επίκουρος Καθηγητής 
Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης
Πανεπιστημίου Κρήτης"

Με την στήριξη της Περιφέρειας το επιστημονικό συνέδριο

Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, με την στήριξη και της Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθεί "το επιστημονικό συνέδριο με θέμα τις διεθνείς εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στο θέμα της ενέργειας καθώς επίσης τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές προεκτάσεις.

Το σημαντικό συνέδριο θα διεξαχθεί το διήμερο 29-30 Σεπτεμβρίου 2014 και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ινστιτούτο «The Harry S. Truman Research Institute for the Advancement of Peace». Χαιρετισμό θα απευθύνει η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Βιργινία Μανασάκη αρμόδια για θέματα ενέργειας-βιομηχανίας. Ομιλητές θα είναι καθηγητές Πανεπιστημίων από χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Ανάμεσα τους ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος που θα αναλύσει το θέμα «γεωπολιτικές-γεωοικονομικές εξελίξεις απο τα αποθέματα των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο». Οι εργασίες του συνεδρίου και τις δυο ημέρες (29-30/9) θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί στη δημοτική αίθουσα «Ανδρόγεω»."