"Δεκαπέντε χρόνια πίσω γυρίζει" η πρωτοβάθμια εκπαίδευση μετά και την απόφαση του υπουργείου παιδείας να εφαρμόζει ολοήμερο πρόγραμμα σε 6θέσια και πάνω  ολοήμερα σχολεία.

Το πρόβλημα συναντάται σε ολόκληρη την Κρήτη προκαλώντας τις αντιδράσεις τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων και των κηδεμόνων  των μαθητών.

Έντονες αναμένεται να είναι οι αντιδράσεις του Συλλόγου Δάσκαλων και Νηπιαγωγών Ηρακλείου. Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο κ. Κώστας Πλουμής μέλος του Δ.Σ του συλλόγου "η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα ακόμα χτύπημα για τη δωρεάν παιδεία, καθώς το ολοήμερο σχολείο ήταν ένας θεσμός που εξυπηρετούσε τα παιδιά μέσω της κοινωνικοποίησης τους , ενώ εξυπηρετούσε και τους γονείς.

Επίσης όπως είπε ο κ. Πλουμής η κατάργηση του ολοήμερου σχολείου πλήττει κυρίως τα σχολεία της υπαίθρου με δεδομένα ότι τα σχολεία της πόλης είναι αρκετά μεγάλα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Flashnews.gr ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων Φώτης Ποντικάκης με την απόφαση του αυτή το υπουργείο ουσιαστικά "βάζει λουκέτο" σε ολοήμερα σχολεία της υπαίθρου και του ορεινού όγκου όπως αυτά της Ανώπολης , της Χώρας Σφακίων, στα Ασκύφου, τα Ροδοπού το Ροδοβάνι, αλλά και σε άλλες περιοχές τα οποία πια δεν θα έχουν ολοήμερο τμήμα".

Ο κ. Ποντικάκης αναφέρθηκε επίσης και σε ένα άλλο σημείο της απόφασης του υπουργείου όπου "ακόμα και στα 6θέσια σχολεία στα οποία θα λειτουργεί το ολοήμερο πρόγραμμα για να μπορέσουν να συμμετέχουν τα παιδιά, θα πρέπει και οι δύο γονείς να είναι εργαζόμενοι προσκομίζοντας μάλιστα και σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή ανάλογη δήλωση ανεργίας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και με αυτή την απόφαση προστίθεται άλλο ένα πρόβλημα "καθώς οι οικογένειες που έχουν μόνο τον ένα από τους δύο γονείς εργαζόμενο δεν θα μπορούν να πάνε το παιδί τους στο ολοήμερο ,ενώ  μπαίνει και το ζήτημα από ποιο φορέα εργασίας θα προσκομίσει τη βεβαίωση ο κάθε αγρότης για να πάει το παιδί του στο ολοήμερο σχολείο, αν αυτό υπάρχει στην περιοχή τους;"

Όπως σημείωσε ο κ. Ποντικάκης το υπουργείο πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση "προκειμένου να αποφύγει να διορίσει αναπληρωτές και να εξοικονομήσει προσωπικό."

Εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα και στο Ρέθυμνο καθώς με την συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας κλείνει το ολοήμερο πρόγραμμα σε 20 σχολεία ενώ σε άλλα 8 που θα λειτουργούσε άμεσα, πλέον δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

Τα ολοήμερα σχολεία που κλείνουν στο Ρέθυμνο είναι τα παρακάτω:

1. Δ. Σχ. Αβδελλά,

2. Δ. Σχ. Αγιάς,

3. Δ. Σχ. Καλύβου,

4. Δ. Σχ. Αγ. Μάμαντα,

5. Δ. Σχ. Απλαδιανών,

6. Δ. Σχ. Αλφάς,

7. Δ. Σχ. Γαράζου,

8. Δ. Σχ. Μελιδονίου,

9. Δ. Σχ. Ρουμελή,

10. Δ. Σχ. Πλατάνου Αμαρίου,

11. Δ. Σχ. Φουρφουρά,

12. Δ.ΣΧ. Αγ. Γαλήνης,

13. Δ. Σχ. Μελάμπων,

14. Δ. Σχ. Ρουστίκων,

15. Δ. Σχ. Αγγελιανών,

16. Δ. Σχ. Μυριοκεφάλων,

17. Δ. Σχ. Σκεπαστής,

18. Δ. Σχ. Σισσών,

19. Δ. Σχ. Ρουσσοσπιτίου,

20. Δ. Σχ. Αργυρούπολης,

21. Δ. Σχ. Πρινέ,

22. Δ. Σχ. Μαργαρίτων,

23. Δ. Σχ. Μπαλίου,

24. Δ. Σχ. Πανόρμου,

25. Δ. Σχ. Αποστόλων,

26. Δ. Σχ. Γερανίου,

27. Δ. Σχ. Αγκουσελιανών,

28. Δ. Σχ. Αξού.

 

Flashnews.gr/ Α.Γερακάκης