Άλλη μία πτωτική εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί χαμηλότερα των 1100 μονάδων που θεωρούνται κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία του. 
Οι κυριότερες αιτίες της υποχώρησης αυτής οφείλονται στους εξής παράγοντες :
• Όσο πλησιάζει η ώρα της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας τόσο επιτείνεται η πολιτική αβεβαιότητα. Αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών αλλά και με την πιθανή έκβαση αυτών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται σταθερά πλέον στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός αδυνατεί να ανακάμψει μετά το μπάχαλο που προκλήθηκε από τον ΕΝΦΙΑ και την φετινή φορολογική επιδρομή. Είναι πολύ δύσκολο να κλείσει η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η κοινωνία έχει εξαντλήσει πλέον και τα τελευταία όρια αντοχής και υπομονής. 
• Το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας κάνει τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι κρατούν τα κλειδιά του ελληνικού χρηματιστηρίου, ιδιαίτερα επιφυλακτικούς. Έχουν αποσύρει τις εντολές αγοράς και ορισμένοι εξ αυτών προβαίνουν και σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις προσπαθώντας να μειώσουν την έκθεση τους στο ελληνικό ρίσκο. Στο πρόσφατο road show ελληνικών εταιρειών στο Λονδίνο υπήρξε μεν ζωηρό ενδιαφέρον για τις ελληνικές εταιρείες, όλοι ανησυχούσαν όμως για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας και αμφισβητούσαν την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης.
• Μία ακόμη σημαντική εκκρεμότητα έχει να κάνει με τα επερχόμενα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα αποτελέσματα τους αναμένεται να ανακοινωθούν προς το τέλος Οκτωβρίου. Αυτά θα καθορίσουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες και των ελληνικών τραπεζών. Εφόσον απαιτηθούν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου φυσιολογικό είναι να βιώσουμε περαιτέρω πιέσεις των τιμών τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις φαίνεται ότι δεν θα είναι το αποτέλεσμα το ίδιο απαιτητικό για όλες τις τράπεζες. Κάποιες τράπεζες θα ξεχωρίσουν και κάποιες θα εμφανίσουν αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες.
• Με διάφορα γεωπολιτικά μέτωπα ανοικτά αυξάνεται η νευρικότητα στα ξένα χρηματιστήρια και οι όποιες διορθώσεις σε αυτά ασκούν αυξημένη πίεση στο εγχώριο χρηματιστήριο. 
Σε κάθε περίπτωση ο βασικός καταλύτης των εξελίξεων θα είναι ο πολιτικός παράγοντας. Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο για να απελευθερωθεί τόσο το χρηματιστήριο όσο και η πραγματική οικονομία.

Μηνάς Παπαδάκης 

Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook