Έντονη είναι η ανησυχία για την πιθανή εξάπλωση του καταρροικού πυρετού των αιγοπροβάτων και στην Κρήτη, μετά τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας που διαπιστώθηκαν σε κοπάδι στον Μυλοπόταμο.
Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ταχύτατη εξάπλωση των κουνουπιών ή σκνιπών με τις οποίες μεταδίδεται η ασθένεια απο ζώο σε ζώο (δεν προσβάλονται οι άνθρωποι) και εαν επαληθευθούν – εργαστηριακά – και πιθανά κρούσματα σε Χανιά και αλλού, τότε αναμένεται η λήψη άμεσων μέτρων στην διάρκεια ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης στο Ηράκλειο.
Με στόχο την εμπόδιση της εξάπλωσης της ασθένειας, που καταστρέφει τα κοπάδια και εξαθλιώνει οικονομικά τους κτηνοτρόφους, δεν αποκλείται η εφαρμογή Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο προβλέπει – μεταξύ άλλων – ζώνες καραντίνας και ζώνες επιτήρησης ή προστασίας.
Ήδη η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας στην Κρήτη έχει ανακοινώσει σχετικές οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους (δείτε εδώ).
Πάντως το πρόβλημα απασχολεί ήδη και την Ευρωπαική Ένωση καθώς ο καταρροικός πυρετός πλήττει με την μορφή επιδημίας τα κοπάδια σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και αναμένονται χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες απο την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά απο το 2015.

Τι προβλέπεται για τις αποζημιώσεις

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 345/2014), οι κτηνοτρόφοι πληρώνονται μόνο για τα ζώα που θανατώνονται επειδή έχουν νοσήσει και είναι σε κακή κατάσταση. 
Οι αποφάσεις θανάτωσης λαμβάνονται από μια τριμερή Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στις Περιφέρειες. Οι αποζημιώσεις δίνονται ανάλογα την ηλικία του ζώου και κυμαίνονται στα 80 – 150 ευρώ. 
Ωστόσο η ΚΥΑ δεν προβλέπει την αποζημίωση των «θανόντων» ζώων αλλά μόνο αυτών που θα θανατωθούν με απόφαση της Επιτροπής.
Οι απώλειες των ζώων, που βρίσκονται σε ένα κοπάδι στο οποίο έχει εντοπιστεί ο καταρροϊκός πυρετός, μπορούν να αποζημιωθούν από το πρόγραμμα μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (αν και έχουν πεθάνει από καταρροϊκό πυρετό), με 30 ευρώ το ζώο. Για αυτό το λόγο κόβουν τα κεφάλια των ζώων και τα πηγαίνουν για εξέταση. 
Οι κτηνοτρόφοι, των οποίων τα κοπάδια βρίσκονται σε «καραντίνα», δεν προβλέπεται να λάβουν αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές που είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν. 
Ακόμη οι κτηνοτρόφοι μπορούν να αποζημιώνονται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ), για φαρμακευτικά προϊόντα που θα αγοράσουν για την καταπολέμηση των εντόμων φορέων του καταρροϊκού πυρετού. Κατά την προσέλευσή τους στις ΠΕ θα πρέπει να προσκομίζουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά: 
· Πρωτότυπο παραστατικό αγοράς. 
· Κτηνιατρική συνταγή. 
· Μητρώο φαρμακευτικής αγωγής με αναγραφή του σκευάσματος που χορηγήθηκε. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook