Η "Ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση δήμων Κρήτης", που περιλαμβάνεται από τους 4 δημάρχους Ηρακλείου, Χανίων, Αγ. Νικολάου και Μυλοποτάμου, απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους δημάρχους Κρήτης ζητώντας τη στήριξή τους ενόψει των αρχαιρεσιών στην ΠΕΔ Κρήτης.

Το κείμενο που υπογράφουν από κοινού οι 4 δήμαρχοι αναφέρει:

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Η μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια» αλλά και η εφαρμογή του «Καλλικράτη» δημιούργησαν νέα δεδομένα. Οι δήμοι της Κρήτης αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την γενικότερη κατάσταση των δήμων της χώρας, καθώς εκτός από τα θετικά των δύο παραπάνω νομοθετικών μεταρρυθμιστικών πράξεων, γεννήθηκαν και πολλά προβλήματα. Δημιουργήθηκαν δήμοι δύο και τριών ταχυτήτων που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες. Τα προβλήματα στελέχωσης πολλών Δήμων της Κρήτης είναι γνωστά, και έχουν ως συνέπεια τον αποκλεισμό τους ουσιαστικά από έργα και υπηρεσίες αναπτυξιακού χαρακτήρα καθώς πρακτικά αδυνατούν να καταρτίσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για αυτά.

Όσοι προσπάθησαν να κάνουν βήματα μπροστά, έπεφταν πάνω στον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κεντρικού κράτους, σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ή ακόμα χειρότερα σε μικροπολιτικές πρακτικές που δεν μπορεί να έχουν θέση στην σημερινή εποχή.

Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι Δήμοι είναι οι πρώτοι και βασικοί αποδέκτες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Σε εμάς πέφτει το μεγαλύτερο βάρος να αντιμετωπίσουμε το κοινωνικό κόστος της. Ειδικά οι περιφερειακοί Δήμοι δοκιμάζονται ακόμα περισσότερο από τις χρόνιες παθογένειες του κεντρικού κράτους, τη δυσανάλογη χρηματοδότηση με πόρους που δεν αντιστοιχούν στις αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει, τις περαιτέρω περικοπές των ΚΑΠ και την αφαίμαξη του προσωπικού με αποκορύφωμα την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Όλα τα παραπάνω αφαιρούν από τους δήμους σημαντικά εργαλεία για την παραγωγή του έργου τους.

Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα της πραγματικής αποκέντρωσης και πρέπει να την διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία δυναμικά, γιατί την έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα και η κοινωνία. Τώρα είναι η ώρα των τοπικών κοινωνιών και των αιρετών εκπροσώπων τους - Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Συμβούλων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων - να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Είναι η ώρα για μία νέα συλλογικότητα χωρίς περιχαρακώσεις , κομματικούς ή άλλους διαχωρισμούς. Οι μεγάλοι Δήμοι θα συνεργαστούν, θα βοηθήσουν και θα διεκδικήσουν και για τους μικρούς και αδύναμους Δήμους. Ο στόχος είναι κοινός : βελτίωση της ποιότητας ζωής, κοινωνική αλληλεγγύη, τοπικά σχέδια ανάπτυξης και τόνωσης της απασχόλησης με τη συνεργασία όλων των παραγωγικών, επιστημονικών και άλλων φορέων, με πρωτοβουλία των Δήμων.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι Κρήτη ενωμένη πέτυχε πολλά. Ήρθε η στιγμή όλοι οι Δήμοι του νησιού μας να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας. Είναι επίσης καιρός να αναμετρηθούμε και με τις δικές μας αδυναμίες και να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα και τις ανάγκες των δημοτών μας. Στην προσπάθεια αυτή δεν υπάρχουν αυθεντίες ούτε επιτρέπονται αποκλεισμοί. Ως ισότιμοι αιρετοί της Κρήτης είμαστε υποχρεωμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η μετάβαση στην επόμενη περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση έχει μόνο μία δυνατότητα: ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ.

Σας καλούμε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί μέσα από ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο το αυτοδιοικητικό πλαίσιο στόχων και κανόνων που θα αποκαταστήσει την Αυτοδιοίκηση στη θέση που της αρμόζει. Να διαμορφώσουμε μαζί το διεκδικητικό πλαίσιο του αγώνα μας για την επόμενη πενταετία, για μία Κρήτη της προκοπής και της ευημερίας. Να δώσουμε την ευκαιρία στην αυτοδιοίκηση έξω από κομματικές, τοπικιστικές ή άλλες σκοπιμότητες να ανταποκριθεί στις αγωνίες και στις προσδοκίες των πολιτών του νησιού μας για ισονομία, διαφάνεια και ανάπτυξη.

Να αγωνιστούμε για μια ενωμένη ΠΕΔΚ με κοινή δράση και ίσες δυνατότητες για όλους.

Οι Δήμαρχοι

Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, Χανίων, Τάσος Βάμβουκας,  Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος"