Οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης για την ανεύρεση τουλάχιστον 24 θυμάτων της χειρότερης ηφαιστειακής έκρηξης που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες στην Ιαπωνία, αναβληθηκαν προσωρινά λόγω ανησυχιών για την αύξηση της δραστηριότητας του ηφαιστείου, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα σημειωθεί και άλλη έκρηξη ατμού.

Εκατοντάδες στρατιωτικοί διασώστες ετοιμάζονταν να φθάσουν στο όρος Οντάκε πεζή και με ελικόπτερα για να περισυλλέξουν τα πτώματα τουλάχιστον 24 ανθρώπων που παγιδεύτηκαν από τη θανάσιμη βροχή τέφρας και βράχων μετά την ξαφνική έκρηξη του ηφαιστείου το Σάββατο, όταν ήταν γεμάτο εκδρομείς, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.

Δώδεκα πτώματα έχουν ανακτηθεί από την ύψους 3.067 μέτρων κορυφή, αλλά τουλάχιστον 36 άνθρωποι πιθανολογείται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τουλάχιστον 69 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την έκρηξη, 30 από τους οποίους σοβαρά.

"Το μόνο που θέλω είναι να μάθω κάτι σύντομα", δήλωσε ο Κιγιοκάζου Τοκόρο. Ο 26χρονος γιος του βρισκόταν στο βουνό με τη φίλη του και δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Οι ολοένα και ισχυρότερες ηφαιστειακές δονήσεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί έχουν αυξήσει τους φόβους ότι το ηφαίστειο μπορεί να εκτοξεύσει κι άλλους βράχους ή ακόμη και να σημειωθεί νέα έκρηξη ατμού, δήλωσε αξιωματούχος της ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

"Η ισχύς των δονήσεων αυξήθηκε αργά χθες το βράδυ, μειώθηκε και μετά αυξήθηκε ξανά νωρίς σήμερα το πρωί. Υπάρχει πιθανότητα τα πράγματα να επιδεινωθούν περαιτέρω, έτσι χρειάζεται προσοχή", δήλωσε ο Γιασουχίλντε Χασεγκάουα της Διεύθυνσης Ηφαιστείων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας πως η πιθανότητα μιας νέας έκρηξης όπως αυτή του Σαββάτου είναι μικρή, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

newsit.gr