Η εθνική παρέλαση στην στρατιωτική βάση Fort Tuna, παρουσιάζει μια εικόνα που οι πολίτες της Βενεζουέλας μπορούν μόνο να ονειρευτούν – πάγκους φορτωμένους με αγαθά και μάλιστα χωρίς ουρές αναμονής.

Η αγορά με τα πάντα, από επιδοτούμενο κρέας έως παιδικά καροτσάκια, μαζί με τα δάνεια, τα νέα αυτοκίνητα και τα διαμερίσματα, περιλαμβάνεται στα προνόμια των ένοπλων δυνάμεων τη στιγμή που η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται, η φτώχεια αυξάνεται και η δημοτικότητα του προέδρου της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, βυθίζεται σε χαμηλό ρεκόρ.

Τα προνόμια, όπως αναφέρει το Bloomberg, συμβάλουν στην εξασφάλιση της αφοσίωσης του στρατού, ενώ μεταφέρει πόρους μακριά από τους φτωχούς που έχουν δει τις μισθολογικές αυξήσεις να υπολείπονται του πληθωρισμού, σύμφωνα με αναλυτές, ακτιβιστές και ακαδημαϊκούς.

Από τότε που ο Maduro ανέλαβε την εξουσία, 17 μήνες πριν, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει το δικό τους τηλεοπτικό κανάλι, πρόγραμμα στέγασης και τράπεζα, η μόνη με στρατιωτική ιδιοκτησία πέραν του Ιράν και του Βιετνάμ. Ένας στους τρεις από τους 28 υπουργούς της Βενεζουέλας και σχεδόν οι μισοί κρατικοί κυβερνήτες είναι είτε εν ενεργεία είτε εν αποστρατία αξιωματούχοι, κατά κύριο λόγο σύντροφοι του πρώην διοικητή αλεξιπτωτιστών και μετέπειτα προέδρου της χώρας, Hugo Chavez.

«Ο στρατός παραμένει το μόνο στοιχείο που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα υπό την αδύναμη κυβέρνηση του Maduro», αναφέρει στο Bloomberg, ο Diego Moya-Ocampos, αναλυτής στην συμβουλευτική εταιρεία HIS Country Risk στο Λονδίνο. «Ως μη δημοφιλής, ο Maduro πρέπει να δώσει στους στρατηγούς ευρύτερο ρόλο στη διοίκηση της χώρας, για τους κρατήσει στο «καράβι». Διαθέτει στρατιωτικοποιημένη πολιτική».

Ο Maduro, διόρισε στις 2 Σεπτεμβρίου έναν γενικό ταξίαρχο στη θέση του αντιπροέδρου της οικονομίας, το δεύτερο πιο σημαντικό πόστο της κυβέρνησης. Πλέον έχει οχτώ ενεργούς ή συνταξιούχους αξιωματούχους στο υπουργικό συμβούλιο, από τους πέντε που υπήρχαν το 2012, ένα έτος πριν το θάνατο του Chavez.

Δεκαπέντε χρόνια αφότου ο Chavez ξεκίνησε την επανάστασή του, ο μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός της Νότιας Αφρικής, ξεμένει από χρήματα, η οικονομία συρρικνώνεται και επιχειρήσεις και επενδυτές εγκαταλείπουν τη χώρα που το 1980 θεωρούταν η πλουσιότερη της Λατινικής Αμερικής.

Ο πληθωρισμός έχει υπερδιπλασιαστεί και το εγχώριο νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 76% έναντι του δολαρίου στην μαύρη αγορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Maduro. Παράλληλα, το ποσοστό φτώχειας έχει σκαρφάλωσε στα τέλη του 2013 στο 32% από ιστορικό χαμηλό του 25% το 2012, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βενεζουέλας.

Οι πολίτες στέκονται επί ώρες στις ουρές που σχηματίζονται έξω από τα κρατικά σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης υπό κρατικό έλεγχο ή να πληρώσουν τρεις φορές περισσότερα σε πλανόδιους πωλητές. Ένα στα τέσσερα βασικά αγαθά ήταν μη διαθέσιμα τον Ιανουάριο, τον τελευταίο μήνα για τον οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook