Διαμαρτυρία βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Τρίτης στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι, όπου εντός της ημέρας έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση 12 οικίσκων του καταυλισμού των Ρομά.

Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι του καταυλισμού, που καίνε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων, ενώ κατά διαστήματα κλείνουν τη λεωφορειολωρίδα ή και όλες τις λωρίδες καθόδου της Μεσογείων.

Στη σύσκεψη όλων των πλευρών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιώργου Καραμένου, του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, του πρόεδρου του καταυλισμού των Ρομά Στέλιου Καλαμιώτη και εισαγγελέα, αποφασίστηκε να δοθεί λίγη ώρα παράταση στους Ρομά, προκειμένου να απομακρυνθούν από τη Μεσογείων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία κατεδάφισης.

Πρόθεση των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι σήμερα να κατεδαφισθούν 12 από τα 67 κτίσματα, καθώς -σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- είναι ακατοίκητα, κάτι που διαψεύδουν οι Ρομά. Στο επόμενο στάδιο, όταν -ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των Ρομά- θα κατεδαφιστεί ολόκληρος ο καταυλισμός, προκειμένου να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τα καταπατημένα οικόπεδα.

Οι Ρομά, που κατοικούν στο σημείο εδώ και 40 χρόνια, αντιδρούν στη μετεγκατάστασή τους στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη», στο Όρος Πατέρα, στα Μέγαρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων Ρομά είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η δικαστική απόφαση επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί κατά της μετεγκατάστασης του καταυλισμού.

Να επικρατήσει ψυχραιμία ζήτησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Παράλληλα, με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο κ. Ρούσσος τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».

Υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται στο Όρος Πατέρα, σε υψόμετρο 750 μέτρων, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές, όπως δίκτυο ύδρευσης ή ηλεκτρισμού.

«Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βουλτεψη δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο Mega ότι το μέρος στο οποίο θα μετεγκατασταθούν οι Ρομά «είναι ανθρώπινο» και ο οικισμός εκεί είναι «πολύ εντάξει».

Κάλεσε το δήμαρχο να μην εμπλέκεται στην υπόθεση και «να κοιτάξει τους δημότες του που είναι στα κάγκελα», ενώ σημείωσε ότι κάθε βράδυ «λόγω του καταυλισμού γίνεται θόρυβος στην περιοχή».

Η ίδια επισήμανε ότι η ανομία που επικρατεί στην περιοχή πρέπει να τερματιστεί, σημειώνοντας ότι οι Ρομά κάνουν κατάληψη σε ξένα οικόπεδα και ιδιοκτήτες τους έχουν δίκιο να αντιδρούν.

Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει τους Ρομά στα αιτήματά τους, λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ψάχνει εστία ανομίας για να εγκατασταθεί».

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας σε διαδοχές συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα με εκπροσώπους των Ρομά και με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, επέμεινε στην εκτέλεση απόφασης για την κατεδάφιση του καταυλισμού, τονίζοντας ότι ο καταυλισμός μετεγκατάστασης είναι έτοιμος να δεχτεί τις οικογένειες των Ρομά.

in.gr