Πραγματοποιήθηκε χθες 29/9/2014 τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ των άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο :

1.- Ύστερα από έντονο προβληματισμό, διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, όσον αφορά στη βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου μετά την 1/1/2015, ημερομηνία κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής επιχειρήσεων, συγκρότησε Επιτροπή, αποτελούμενη από τα μέλη του: α) Ευάγγελο Μανιουδάκη, ως Πρόεδρο, β) Γεώργιο Πολιουδάκη, γ) Θεόδωρο Νίνο, δ) Θωμά Παπαδογιάννη, ε) Κων/νο Φραγκάκο, μέλη.
Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση όλων των πιθανών λύσεων και των εναλλακτικών δρόμων οικονομικής βιωσιμότητας του Επιμελητηρίου, έτσι να συνεχισθεί και να αναβαθμισθεί ο ρόλος του δημόσιου φορέα εκπροσώπησης και στήριξης των επιχειρήσεων, παροχής υπηρεσιών και τεκμηριωμένων συμβουλευτικών και γνωμοδοτικών πρωτοβουλιών προς την Πολιτεία για την άσκηση ορθών πολιτικών.

2.- Υπόδειξε τους εκπροσώπους του στη Γενική Συνέλευση της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης», του εξειδικευμένου φορέα, που αποτελεί το βασικό εργαλείο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του Αγροδιατροφικού τομέα στο νησί, ως εξής: α) Νικήστρατος Χαροκόπος, ως τακτικός, β) Κων/νος Σπυριδάκης, ως αναπληρωματικός.

3.- Ενημερώθηκε για τον Απολογισμό και τα αποτελέσματα της έρευνας επισκεπτών «Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2014» (27 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2014) που πραγματοποίησε με σκοπό την αποτύπωση του βαθμού ικανοποίησης των επισκεπτών της, αλλά και των δυνατοτήτων περαιτέρω διείσδυσης των τοπικών μας προϊόντων στις αγορές. Τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής:
α) Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής αποτελεί άριστο συνδυασμό εκθεσιακού γεγονότος προβολής των ποιοτικών τοπικών προϊόντων και, συγχρόνως, διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων.
β) Ιδανικό, επίσης, φαίνεται και το χρονικό διάστημα διοργάνωσής της Γιορτής (καλοκαίρι), όπως και ο τόπος πραγματοποίησής της (Δημοτικός Κήπος).
γ) Η Γιορτή υστερεί στην προσέλκυση τουριστών και κατοίκων από άλλους Νομούς της Κρήτης. Αυτό, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, φαίνεται να οφείλεται στην ελλιπή πραγματοποιηθείσα διαφημιστική προβολή της εκδήλωσης.
Κατά τις επόμενες διοργανώσεις θα πρέπει να ενταθεί η διαφημιστική προβολή, ιδιαίτερα εκείνη που απευθύνεται στους τουρίστες με έμφαση στην προβολή της εκδήλωσης στα ξενοδοχειακά καταλύματα που διαμένουν, αφού η προώθηση και προβολή των προϊόντων στους αλλοδαπούς επισκέπτες μας είναι ο κύριος στόχος της Γιορτής.
δ) Οι επισκέπτες της Γιορτής θα ήθελαν να παρουσιάζεται μεγαλύτερη ποικιλία τοπικών προϊόντων, Στόχος των επόμενων διοργανώσεων θα πρέπει να είναι η προσέλκυση όχι μόνο μεγαλύτερου αριθμού παραγωγών, αλλά και ο εμπλουτισμός της διοργάνωσης με περισσότερα κατηγορίες και ποικιλίες τοπικών προϊόντων.
ε) Οι επισκέπτες της Γιορτής διαπιστώνουν την ποιότητα των παρουσιαζομένων τοπικών προϊόντων και προτίθενται να τα προτιμήσουν στις αγορές τους. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι θα ήθελαν τις προσφερόμενες τιμές τους περισσότερο ανταγωνιστικές.
στ) Το μέλι, το τυρί και άλλα τρόφιμα φαίνεται να προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ το ελαιόλαδο, το κύριο αγροτικό προϊόν του Νομού, συγκεντρώνει πολύ μικρό ενδιαφέρον. Το μικρό ενδιαφέρον στην αγορά ελαιολάδου οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός ότι οι επισκέπτες της Γιορτής, στη μεγάλη τους πλειοψηφία Ρεθεμνιώτες είναι οι ίδιοι ελαιοπαραγωγοί.
ζ) Οι ουρές, για την έκδοση εισιτηρίου, στην είσοδο της Γιορτής φαίνεται ότι αποτελεί πρόβλημα και προδιαθέτει δυσμενώς, αν δεν αποτρέπει τους επισκέπτες. Η αντιμετώπιση του προβλήματος θεωρείται εύκολη, είτε με την τοποθέτηση δεύτερου ταμείου, είτε με την καθιέρωση και δεύτερης εισόδου στη Γιορτή.

4.- Ενέκρινε τη συμμετοχή Επιμελητηρίου με περίπτερο στις εκθέσεις: α) Διεθνής έκθεση «Ελλάδος Γεύσεις» (Θεσσαλονίκη, 6-14/9/2014), β) Διεθνής έκθεση TOP RESA (Παρίσι, 23-26/9/2014).
Στις εκθέσεις αυτές προβλήθηκαν προϊόντα και παρεχόμενες υπηρεσίες των επιχειρήσεων ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ «ΕΝΩΣΗ Α.Σ.Ρ.» και ΙΩΑΝΝΗΣ Χ. ΤΡΙΠΟΔΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.Ε.

5.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Πολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Περάματος Μυλοποτάμου με το ποσό των 500,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης της μεγάλης ετήσιας έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα (29-31 Αυγούστου 2014) με αντικείμενο την εξωστρέφεια και την προβολή της δουλειάς των πολιτιστικών και παραγωγικών φορέων του τόπου.

6.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων με το ποσό των 1.000,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης του 3ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά Ανωγείων «Ιδαίο Άντρο 2014» που πραγματοποιήθηκε στα Ανώγεια (30/7-6/8/2014).

7.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Γαράζου με το ποσό των 800,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης της 26ης Παγκρήτιας Γιορτής Κίτρου (15-17/8/2014).

8.- Ενέκρινε την επιχορήγηση της Τροχαίας Ρεθύμνου με το ποσό των 1.000,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης της Έκθεσης Τροχαίας έτους 2014, με στόχο τη δημιουργία οδικής συμπεριφοράς, που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο (6-12/10/2014).

9.- Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανασταλεί εφεξής η επιχορήγηση οποιασδήποτε πολιτιστικής, κοινωνικής, φιλανθρωπικής ή εθνικής εκδήλωσης, εξαιτίας της συρρίκνωσης των διαθεσίμων κεφαλαίων του σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από 1/1/2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή επιχειρήσεων στο Επιμελητήρια με συνέπεια να απειλείται άμεσα η βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου και η δυνατότητα κάλυψης στοιχειωδών υποχρεώσεών του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook