Η ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης στο Ιράν Χαλέχ Σαχαμπί έχασε τη ζωή της μετά από συμπλοκή με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας στην κηδεία του πατέρα της, μεταδίδει ο ιστότοπος Kaleme.

Η 54χρονη Σαχαμπί, η οποία μαχόταν εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, είχε βγει προσωρινά από τη φυλακή για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα της, Εζατολάχ Σαχαμπί. Έπεσε στο έδαφος στην διάρκεια ενός διαπληκτισμού και πέθανε από καρδιακή ανακοπή.

Την Τρίτη οργανώσεις της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει τους πολίτες να παρευρεθούν μαζικά στην κηδεία του βετεράνου αντιφρονούντα Σαχαμπί. Πολιτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι η αντιπολίτευση ήλπιζε να μετατρέψει την κηδεία σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Ο 81χρονος Σαχαμπί, πρώην μέλος της βουλής της ισλαμικής δημοκρατίας ο οποίος προσχώρησε στην αντιπολίτευση την δεκαετία του 1980, πέθανε τη νύχτα της Δευτέρας μετά από εγκεφαλικό που υπέστη σε νοσοκομείο της Τεχεράνης.

Η Χαλέχ Σαχαμπί είχε συλληφθεί μετά από τις διαδηλώσεις αμφισβήτησης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2009 και εξέτιε ποινή δύο ετών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook