Την εκτίμηση ότι η υποτίμηση του ευρώ θα βοηθήσει τις οικονομίες της ευρωζώνης στο σκέλος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εξέφρασαν σήμερα Τρίτη αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρουσιάζοντας κεφάλαια της έκθεσης του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).
Η έκθεση του ΔΝΤ με τον τίτλο «Κληρονομιές, Σύννεφα, Αβεβαιότητες», η οποία θα παρουσιασθεί την επόμενη Τετάρτη, αναφέρει πως οι ανισορροπίες στο παγκόσμιο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την κορύφωσή τους το 2006, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί και οι συστημένοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία.
Παρ\’ όλα αυτά, το τμήμα μελετών του ΔΝΤ θεωρεί πως παραμένουν δύο ανησυχίες. Πρώτον, το παγκόσμιο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εξισορροπεί βοηθούμενο από τη συμπίεση της ζήτησης στις ελλειμματικές οικονομίες, αλλά και την υποχώρηση της ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει πως η εξισορρόπηση αυτή συνοδεύεται από υψηλό ποσοστό ανεργίας και κενό παραγωγικότητας. 
Δεύτερον, το ΔΝΤ θεωρεί πως αν και οι ανισορροπίες έχουν συρρικνωθεί, δεν έχουν αντιστραφεί, καθώς η αδύναμη ανάπτυξη έχει συμβάλει στην αύξηση του λόγου των καθαρών εξωτερικών υποχρεώσεων ως προς το ΑΕΠ.
Το Ταμείο θεωρεί πως αυτοί οι δύο παράγοντες καθιστούν κάποιες οικονομίες περισσότερο ευάλωτες στις «αλλαγές ψυχολογίας» της αγοράς και πως για την άμβλυνση των κινδύνων αυτών, οι ελλειμματικές οικονομίες θα πρέπει να βελτιώσουν τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους και να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους στο σκέλος της ανάπτυξης.
Απαντώντας σε ερώτηση του in.gr για το κατά πόσο η υποτίμηση του ευρώ θα ενισχύσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, ο αναπληρωτής προϊστάμενος μελετών του ΔΝΤ Μάρκο Τερόνες απήντησε πως η υποτίμηση του ευρώ θα βοηθήσει, ωστόσο είπε πως ειδικά στις χώρες με ελλειμματικό ισοζύγιο συναλλαγών θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή εξισορρόπηση.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι εάν σταδιακά υπάρξει αύξηση της ζήτησης στην ευρωζώνη, αυτό θα αυξήσει το έλλειμμα του ισοζύγιο συναλλαγών κάποιων χωρών , αλλά όχι με εκθετικό τρόπο.
Από την πλευρά του ο Τόμας Χέμπλινγκ, προϊστάμενος του τμήματος μελετών και ερευνάς του ΔΝΤ επεσήμανε πως στόχος της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, κυρίως μέσα από πιο ευέλικτες αγορές εργασίας, ώστε να γινουν ανταγωνιστικότερες οι αγορές των κρατών μελών.
in.gr/ Θανάσης Κουκάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook