Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, αλλά και πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ της κυβέρνησης και των πανεπιστημιακών Αρχών, συνεχίζει να προκαλεί το θέμα της εισόδου μεταναστών στη Νομική Σχολή Αθηνών, στη Σόλωνος.

Οι περίπου 300 μετανάστες διαμηνύουν ότι δεν αποχωρούν από το κτίριο της Νομικής και πραγματοποιούν απεργία πείνας, ζητώντας να νομιμοποιηθούν. Με ανακοίνωση του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, διεμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει είτε μεμονωμένα είτε σε μαζική κλίμακα μετανάστες που εισήλθαν με μη νόμιμο τρόπο στη χώρα.

Η κατάληψη βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν το απόγευμα της Τρίτης στο προεδρικό Μέγαρο -στο περιθώριο της δεξίωσης για το διπλωματικό σώμα- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Παπούλιας, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι υπάρχει «κατάχρηση, η οποία πρέπει να εξεταστεί», ενώ ο κ. Σαμαράς έθεσε θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. «Σήμερα, όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί».

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς κατήγγειλε ότι ομάδα νεαρών που συνόδευε τους μετανάστες στο εσωτερικό του κτιρίου της Νομικής κράτησαν για λίγη ώρα ως ομήρους 3-4 μέλη της ΔΑΠ, οι οποίοι -όπως είπε- δέχθηκαν πίεση να συναινέσουν στην κατάληψη. Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, χρειάστηκε να επέμβει μια μεγάλη ομάδα μελών της ΔΑΠ για να βγάλουν έξω τους φίλους τους.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι ο υπάρχων νόμος που ψηφίστηκε επί ΝΔ προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για την άρση του ασύλου και αυτούς ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, στο περιθώριο της δεξίωσης, μετέφερε την εντολή που του πρωθυπουργού για το θέμα λέγοντας ότι ήταν να εφαρμοστούν οι νόμοι, να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου και όλοι οι παράγοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είπε δε ότι τη «μόνη όχληση» που είχε η ΕΛ.ΑΣ. ήταν από τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων προκειμένου να παρεμποδιστεί η επιβίβαση μεταναστών.

Πινγκ-πονγκ ευθυνών

Νωρίτερα, ο κ. Παπουτσής είχε δηλώσει ότι «οι αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων, όπως έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου» και την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Νομική Σχολή Αθηνών».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, καταγγέλλει πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν ενήμερο για την μετακίνηση των μεταναστών, όμως δεν έκανε κάτι για να αποτραπεί η κατάληψη.

Ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται μάθημα με 300 άτομα που δεν ανήκουν στο Πανεπιστήμιο να μπαινοβγαίνουν, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου, επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση στα υπουργείο Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, ενώ ζητά την άμεση αποχώρηση των καταληψιών.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου κάλεσε τις πρυτανικές αρχές να υπερασπιστούν (όπως έχουν υποχρέωση από το νόμο) την ακαδημαϊκή λειτουργία. «Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής» τόνισε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της Πολιτείας, «ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση».

Από την κυβέρνηση επίσης υπενθυμίζουν ότι πέρσι τέτοιες μέρες η υπουργός Παιδείας είχε στείλει επιστολή σε όλα τα πανεπιστήμια σχετικά με το άσυλο, αλλά ελάχιστα πανεπιστήμια -σύμφωνα με το υπουργείο- απάντησαν και μεταξύ αυτών, δεν ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook