Ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπηρεσιών, και εκπροσώπων των κτηνοτρόφων-κτηνοτροφικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού που προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής διευρυμένης σύσκεψης που συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αρμόδια για θέματα πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου.

Όπως επισημάνθηκε υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες στο Ρέθυμνο, ενώ αναμένονται οι εργαστηριακές επιβεβαιώσεις και για άλλες μονάδες στην υπόλοιπη Κρήτη.

Στη σύσκεψη δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι κτηνοτρόφοι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου και είναι: 

-Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα και στον στάβλο, κοπροσωρούς, λιμνάζοντα ύδατα όπου είναι οι κύριες εστίες
-Παραμονή των ζώων μέσα στο στάβλο κατά την διάρκεια της νύχτας
-Σωστή διαχείριση των εκτροφών
-Αποφυγή μετακινήσεων 

Στην σύσκεψη στη Περιφέρεια Κρήτης στην οποία προήδρευσε η κ. Βρέντζου, συμμετείχαν ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα πρωτογενή τομέα ΠΕ Ρεθύμνου Μανόλης Χνάρης, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/παράρτημα Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης, ο εκπρόσωπος του πανελλήνιου κτηνοτροφικού συλλόγου Γιώργος Παρασύρης, εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων και οργανώσεων της Κρήτης. 

Εξάλλου όπως έγινε γνωστό για το πρόβλημα την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή και της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώς Βρέντζου. 

"Η Περιφέρεια Κρήτης λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα και το επείγον του θέματος, του καταρροϊκού πυρετού, που προέκυψε στη Κρήτη, συγκάλεσε σήμερα στη Περιφέρεια τη διευρυμένη αυτή σύσκεψη, για το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών, των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων του νησιού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα. Ο καταρροϊκός πυρετός δημιουργεί πολύ σοβαρό ζήτημα, επηρεάζει την οικονομία της Κρήτης, τον κτηνοτροφικό κλάδο και επομένως πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με προσοχή, ώστε να εμποδίσουμε την εξάπλωση της νόσου» υπογράμμισε η κ. Βρέντζου και πρόσθεσε: «απαιτείται η αμφίδρομη συνεργασία, μεταξύ κτηνοτρόφων, υπηρεσιών και φορέων. 

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αντέδρασαν άμεσα και δυστυχώς τα αποτελέσματα από τις αιμοληψίες έχουμε προσβολή σε 1 εστία σε 4 κτηνοτροφικές μονάδες στο Ρέθυμνο. Στη σημερινή σύσκεψη συζητάμε τους τρόπους καταπολέμησης του προβλήματος, και την Παρασκευή στην Αθήνα θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα, μεταξύ άλλων, τον καταρροϊκό πυρετό».

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς τόνισε ότι, «το πρόγραμμα καταπολέμησης καταρροϊκού πυρετού είναι συγκεκριμένο και από τη πρώτη στιγμή εφαρμόστηκε μετά την διάγνωση που είχαμε στη περιοχή του Ρεθύμνου. Σήμερα έχουμε επιβεβαιωμένες 4 μονάδες με κρούσματα και υποψία για μερικά άλλα που ακόμα όμως δεν έχουν αποδειχτεί εργαστηριακά. Μόνο με τη συνεργασία όλων θα έχουμε αποτέλεσμα στο περιορισμό του προβλήματος που είναι πολύ σοβαρό γιατί η εξάπλωση του γίνεται γρήγορα».

Τέλος ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/παράρτημα Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης υπογράμμισε ότι «η Κρήτη είναι μια περιοχή με ευνοϊκό κλίμα για την εξάπλωση της ασθένειας και θα πρέπει να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος».