Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη Βουλή η κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σημειώνεται ότι στις 6 Οκτωβρίου κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Παράλληλα, επιχειρώντας να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθούν το Φεβρουάριο του 2015, ένα μήνα προν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια. 
Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:
«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015

και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση εμφανίζει «σημάδια κατάρρευσης υπό το βάρος της παταγώδους αποτυχίας της και της κοινωνικής κατακραυγής. Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από μία απονομιμοποιημένη Βουλή», ήταν το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την γνωστοποίηση της απόφασης των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

«Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει το κουράγιο να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το μνημονιακό καθεστώς που έχει συμφωνήσει με την κυρία Μέρκελ», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επαναλαμβάνει το αίτημά του για άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

Για πρώτη φορά στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην πρωθυπουργία ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση έκανε χρήση του συνταγματικού δικαιώματος της και σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 141 του Κανονισμού της Βουλής η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της (εκτός και εάν επιλέξει η κυβέρνηση να αρχίσει την ίδια ημέρα) και τερματίζεται με ψηφοφορία αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση και τo αργότερo στις 24:00 το βράδυ της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία είναι πάντoτε oνoμαστική. Kατ’ αυτήν ψηφίζoυν και oι υπoυργoί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Boυλής.

Η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής εάν η πρόταση εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων βoυλευτών (50%+1), η oπoία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

Σε αυτό το σημείο, μένει να διευκρινιστεί εάν θα παραστούν στη συζήτηση οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εννέα τον αριθμό. Με άλλα λόγια υπάρχει η πιθανότητα να διεξαχθεί η ψηφοφορία με 291 βουλευτές.

in.gr/protothema.gr/newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook