Αύριο το πρωί αναμένονται στα Χανιά με το Ε/Γ-Ο/Γ Λαττώ της ΑΝΕΚ οι 33 Χιλιανοί μεταλλωρύχοι με μέλη των οικογενειών τους, που είχαν συγκινήσει την κοινή γνώμη παγκοσμίως όταν βγήκαν σώοι από το ορυχείο στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί για 69 ημέρες. 

Σήμερα το πρωί ξεναγήθηκαν στο νέο μουσείο της Ακρόπολης ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου.

Αξίζει δε,να σημειωθεί πως εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ, που ζήτησαν μετά από το γεύμα που θα παρατεθεί σε χώρο του Μουσείου, παρουσία του κ.Γερουλάνου, να επαναληφθεί η ξενάγησή τους. 

Νωρίτερα, οι μεταλλωρύχοι επισκέφτηκαν τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, εκεί όπου τους υποδέχθηκε ο γενικός γραμματέας της προεδρίας πρέσβης κ. Κ.Γεωργίου, ο οποίος τους συνεχάρη για το θάρρος που είχαν επιδείξει και εξέφρασε τη λύπη του προέδρου της Δημοκρατίας που δεν μπόρεσε να τους συναντήσει.

Υπενθυμίζεται πως οι διακοπές των Χιλιανών μεταλλωρύχων στα Χανιά γίνονται μετά από πρωτοβουλία των εργαζομένων συναδέλφων τους στα μεταλλεία βωξίτη της εταιρείας ΕΛΜΙΝ.

Η πρόταση που έκαναν οι εργαζόμενοι της ΕΛΜΙΝ έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία αποφάσισε να καλύψει τα έξοδα μίας εβδομάδας διακοπών για καθέναν από τους μεταλλωρύχους, καθώς και για τους συγγενείς τους.

Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με επιτυχία χάρη στη συμβολή της πρέσβειρας της Χιλής Κάρμεν Πατρίτσια Ιμπάνιες Σότο, η οποία δρομολόγησε όλες τις συνεννοήσεις με τη χώρα της και οργάνωσε τις διακοπές των συμπατριωτών της, οι οποίοι, όπως τόνισε η ίδια, "βλέπουν αυτό το ταξίδι σαν όνειρο".

Στα Χανιά θα διαμείνουν για πέντε ημέρες σε ξενοδοχείο στο Κολυμπάρι.