Η τακτική είναι παλιά και δοκιμασμένη. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς σε μια κρίσιμη περίοδο φέρνει τους κυβερνητικούς βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Σε μια περίοδο όπου απ' το κυβερνητικό στρατόπεδο είχαν ξεκινήσει οι κόντρες μεταξύ υπουργών και βουλευτών και ακόμη χειρότερα ακόμη και οι προβλέψεις για τον χρόνο των πρόωρων εκλογών, ενώ απ' την αντιπολίτευση τα σενάρια φούντωναν φτάνοντας ως και στο σενάριο για πρόωρη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με την απόφασή τους Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν τον αιφνιδιασμό και των δύο πλευρών.

Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι η πρόταση έπεσε από την πλευρά του Ε. Βενιζέλου και αμέσως έγινε δεκτή από τον Α. Σαμαρά.

Είναι κοινό μυστικό ότι κανείς από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν θα επιθυμούσε να πάει η χώρα σε εκλογές αυτή την περίοδο.

Με τον τρόπο αυτό επί της ουσίας το Μαξίμου παίζει “στα σίγουρα” γνωρίζοντας για ακόμη μια φορά ότι θα εξασφαλίσει τις 154 ψήφους που διαθέτει αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Ταυτόχρονα με την κίνηση αυτή θα “κλείσουν” και τα στόματα των διαφωνούντων καθώς ποιος θα συνεχίσει την τακτική της αμφισβήτησης και της γκρίνιας την επομένη της ψηφοφορίας;

Με την κίνηση αυτή παράλληλα ο Α. Σαμαράς επιτυγχάνει και ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή όπου το Μαξίμου θεωρεί ότι θα αποδειχθεί για ακόμη μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε αντιμνημονιακή πολιτική και όχι σε πραγματικό πρόγραμμα, ενώ αντίθετα ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει να αποδείξει ότι η οικονομική πολιτική έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και πως είναι η μόνη λύση για την χώρα.

Η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης κερδίζει τέλος πολύτιμο χρόνο σε ό,τι αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ξεκαθαρίζοντας χθες ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο ξεκόβει τα υπόλοιπα σενάρια, ταυτόχρονα οριοθετεί την εκλογή σε μια περίοδο κατά την οποία το Μαξίμου πιστεύει ότι θα έχει αρχίσει να διαφαίνεται η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία, η χώρα θα έχει μπει και επισήμως σε τροχιά ανάπτυξης, και ως τότε η κυβέρνηση θα έχει μπορέσει να προχωρήσει σε μια σειρά φοροαπαλλαγών και παροχών που θα μπορέσουν να πείσουν πολλούς από τους ανεξάρτητους βουλευτές να στηρίξουν μια εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και όχι την περιπέτεια των εκλογών.

Ούτε οι ανεξάρτητοι βουλευτές φαίνεται να επιθυμούν εκλογές, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση βλέπει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της και με βάση τις εσωκομματικές τριβές σε άλλα κόμματα. Φυγόκεντρες τάσεις αλλού μπορεί να ευνοήσουν το Μαξίμου καθώς σε περίοδο αναταραχής θα είναι περισσότεροι εκείνοι που θα επιλέξουν τη σταθερότητα και όχι το ρίσκο των εκλογών.

newsit.gr