Προς την κουρδική πόλη Κομπανί στη βόρεια Συρία προελαύνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους λίγο πριν ξημερώσει, ωθώντας τους κούρδους μαχητές να αποσυρθούν από την περιοχή του μετώπου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το ΙΚ προελαύνει προς την πόλη Κομπανί από το νοτιοανατολικό και το δυτικό μέτωπο απ΄όπου οι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, κύρια κουρδική πολιτοφυλακή) αποσύρθηκαν», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν. 

«Υπάρχουν πραγματικοί φόβοι ότι το ΙΚ μπορεί να φθάσει πολύ σύντομα στο Κομπανί, πόλη στα σύνορα με την Τουρκία, στην οποία παραμένουν χιλιάδες κούρδοι πολίτες. 

Η προέλαση του ΙΚ σημειώθηκε παρά τις αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσεων του ΙΚ στην περιοχή αυτή όπου διεξάγονται για να εμποδίσουν την προέλαση των τζιχανιστών στο Κομπανί, το οποίο με πείσμα υπερασπίζονται οι κουρδικές δυνάμεις επί δύο εβδομάδες. 

«Οι μάχες των τελευταίων 24 ωρών είναι οι σφοδρότερες από την έναρξη της επιχείρησης του ΙΚ» στις 16 Σεπτεμβρίου για να καταλάβει την πόλη, πρόσθεσε ο Αμπντελ Ραχμάν. Είναι αμφίβολο αν οι κούρδοι μαχητές μπορέσουν να προβάλουν αντίσταση, καθώς το ΙΚ χρησιμοποιεί άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα στην έφοδο αυτή». Οι κούρδοι μαχητές «που είναι λιγότεροι σε αριθμό δυνάμεων και κατώτεροι σε εξοπλισμό», αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τη γραμμή του μετώπου δυτικά του Κομπάνι ώστε να μπορέσουν να προασπίσουν την ίδια την πόλη.

Οι κούρδοι μαχητές ετοιμάζονται για μάχες μέσα στο Κομπανί αν οι τζιχανιστές καταφέρουν να σπάσουν τις γραμμές του μετώπου που υπερασπίζονται οι YPG έξω από την πόλη. Ο κούρδος τοπικός ηγέτης Ανουάρ Μόσλεμ παραδέχτηκε ότι η ισορροπία δυνάμεων γέρνει υπέρ των καλά οπλισμένων τζιχαντιστών οι οποίοι βρίσκονται ήδη περί τα τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Κομπάνι. Αν σπάσουν αυτό το οχυρό, οι τζιχαντιστές θα ελέγχουν μια μεγάλη συνεχόμενη λωρίδα εδάφους στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Στη μάχη, εκατοντάδες κούρδοι μαχητές έρχονται αντιμέτωποι με χιλιάδες τζιχαντιστές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η επίθεση για την κατάκτηση του Κομπάνι προκάλεσε τη μαζική έξοδο του πληθυσμού. Τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα για να καταφύγουν στην Τουρκία. Οι τζιχαντιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περί τα 70 χωριά που βρίσκονται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο Κομπάνι.

newsbeast.gr