«Κούρεμα» που μπορεί να φτάσει μέχρι και 50% στα φοροπρόστιμα που επιβάλλονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην εφορία σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νέου συστήματος προστίμων και τόκων, που ανεβάζει απότομα την οφειλή από τους πρώτους κιόλας μήνες καθυστέρησης της πληρωμής, η γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων, Κατ. Σαββαΐδου, εκτιμά ότι το σύστημα αυτό δεν αποδίδει και θα πρέπει να επανεξεταστεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το «Έθνος» θα εισηγηθεί «ψαλίδισμα» των προστίμων.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα και παράλληλα να μπει «φρένο» στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών που αγγίζουν τα 70 δισ. ευρώ. Όπως έχει διαπιστωθεί , το μεγάλο μέρος των οφειλών, περίπου 27 δισ. ευρώ, προέρχεται από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και μένουν απλήρωτα, ενώ μόλις το 0,3% των προστίμων εισπράττεται.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΓΔΕ προσανατολίζεται στη σύνταξη ενός νέου «φιλικότερου» ποινολογίου, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζει «σκληρό μαρκάρισμα» για τους μεγαλοοφειλέτες και συγκεκριμένα για όσους χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 300.000 ευρώ με την ενεργοποίηση μέτρων που δεν έχουν αξιοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, όπως η άσκηση αγωγής καταδολίευσης.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook