Μπορεί οι Κινεζικές \”αποστολές\” και στην Κρήτη να \”πάνε και να έρχονται\” και μπορεί οι – κατα καιρούς – αισιόδοξοι να καλλιεργούν φαντασιώσεις για την αγορά των εκατομμυρίων καταναλωτών Κρητικών προιόντων και ειδικά ελαιολάδου, αλλά η πραγματικότητα απέχει όσο και η Κίνα απο την Κρήτη.
Συγκεκριμένα την αποτυχία των ελληνικών προγραμμάτων προώθησης ελαιολάδου στην Κίνα, ή τις πραγματικές προθέσεις των ΚΙνέζων εισαγωγέων και αξιωματούχων,αναδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Παρά τις «θριαμβολογίες» για την αγορά των εκατομμυρίων καταναλωτών που ανοίγει τις πόρτες της για το ελληνικό ελαιόλαδο, η αλήθεια είναι πως απο τους περίπου 42.000 τόνους ελαιολάδου που εισάγει η Κίνα κάθε χρόνο, μόλις 2.100 τόνοι αποτελούν ελληνικό ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου,  οι ετήσιες εισαγωγές ελαιολάδου της Κίνας κατά τις δύο προηγούμενες εμπορικές περιόδου κυμάνθηκαν στους 42 – 45 χιλιάδες τόνους. 
Ειδικώτερα, οι  κινέζικες εισαγωγές ελαιολάδου, από το 2001/2002 που ήταν 567 τόνοι, έφτασαν το 2011/2012 στους 45.058 τόνους, παρουσιάζοντας μια συνεχή αύξηση κάθε έτος. 
Στη συνέχεια υπήρξε μια σταθεροποίηση στους 42.000 τόνους. 
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχουν το 85% των εισαγωγών της Κίνας σε ελαιόλαδο, με πρώτη την Ισπανία με το 66% των κινέζικων εισαγωγών, στη συνέχεια έρχεται η Ιταλία που κατέχει το 22% και τρίτη έρχεται η Ελλάδα με μόλις το 6%, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία με 1%. 
Το υπόλοιπο προέρχεται από χώρες εκτός ΕΕ, όπως είναι η Τουρκία και η Αυστραλία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook