Η αντιπυρική προστασία σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές της Κρήτης, όπως είναι το φαράγγι της Σαμαριάς, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Στη σύσκεψη που έγινε υπο την προεδρία του κ. Θ.καούντζου συμμετείχαν η Πολιτική Προστασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο Περιφερειακός Διοικητής Κρήτης κ. Τριγώνης, ο Γενικός Δ/ντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Παρασύρης, οι Διευθυντές των Δ/νσεων Δασών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμαρχος Αγ. Βασιλείου κ. Πιπεράκης, και εκπρόσωπος του φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού « Σαμαριά».
Στόχος της σύσκεψης ήταν η εξιδείκευση των μέτρων αντιπυρικής προστασίας που πρέπει να ληφθούν σε ότι αφορά στις περιπτώσεις : 
Του Εθνικού Δρυμού «Σαμαριά», του Πρέβελη, του Σελάκανου, του φοινικόδασους του Βάι και του δάσους του Ρούβα.
Στη σύσκεψη επίσης επισημάνθηκαν και τα προβλήματα της Γαύδου, της Χρυσής, και του Παυκοσελίου.
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Καρούντζος ανέφερε:
«Σήμερα εξειδικεύουμε μια διαδικασία που είναι απόρροια της σύσκεψης που προηγήθηκε πριν από 20 περίπου ημέρες παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανόλη Όθωνα. 
 Αναφερθήκαμε ειδικότερα τότε ότι θα πραγματοποιήσουμε μια σύσκεψη σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για το φαράγγι της Σαμαριάς, τον Πρέβελη, το Σελάκανο, το φοινικόδασος Βάι και για το δάσος του Ρούβα που είναι και αυτή μια περιοχή πρώτης προτεραιότητας όσον αφορά την πρόληψη και την επιτήρησή της. 
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για αυτές τις περιοχές γιατί είναι περιοχές οι οποίες μπαίνουνε στο μάτι του κυκλώνα για διάφορους λόγους και θέλουμε να τις προστατέψουμε». 
Σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο, «το δάσος του Πρέβελη είναι σε μια πολύ καλή διαδικασία γιατί έχει φροντίσει από μόνη της η φύση ούτως ώστε να πάει πάρα πολύ καλά. Αυτό όμως που επιβάλλεται είναι να το προφυλάξουμε καλύτερα φέτος και να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες στην περιοχή. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο Αγ. Βασιλείου που συμμετέχει στη σύσκεψη διότι είμαστε απόλυτα σύμφωνοι σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες.
 Εάν δεν συνεργαστεί η Αυτοδιοίκηση στην διαδικασία της πρόληψης, η Πυροσβεστική και οι Δασικές υπηρεσίες από κοινού δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόληψη».
Ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης τόνισε ότι ,« επιπλέον χρήματα δεν υπάρχουν, μπορούμε όμως με διάφορους άλλους τρόπους να βοηθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Με τον εθελοντισμό, την καλύτερη στελέχωση για αυτήν την περίοδο μέσω της μεταφοράς προσωπικού από διάφορες υπηρεσίες, έτσι ώστε η φύλαξη και ο καθαρισμός να μπορούν να γίνουν και από την αυτοδιοίκηση και από άλλες υπηρεσίες.
 Όλα αυτά πρέπει να πραγματωθούν από κοινού και να υπάρξει συνεργασία. Υπό αυτήν την έννοια υπάρχουν και χρήματα διότι το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει, χρειάζεται όμως συντονισμός από όλες τις υπηρεσίες».
Ο κ. Καρούντζος σημείωσε ότι σε όλες αυτές τις ευαίσθητες περιοχές πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση και ανέφερε χαρακτηριστικά: « Ήδη την περασμένη εβδομάδα στο Σελάκανο έγινε μια σύσκεψη όσον αφορά τον καθαρισμό μιας αγροτικής οδοποιίας. Πρέπει να έχουμε άνετη πρόσβαση στις περιοχές και επίσης να έχουμε χώρους που θα μπορούν για τυχόν εγκλωβισμό ατόμων να είναι κατάλληλοι να παρέχουν βοήθεια με την ύπαρξη μικρών υδροφόρων κλπ. 
Στο Βάι αυτήν την στιγμή ελέγχεται το σύστημα με τις δεξαμενές που υπάρχουν και με τις αντλίες, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί η λειτουργία του. Συμφωνήσαμε την επόμενη εβδομάδα να γίνει μια διαδικασία προσομοίωσης για αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας ώστε να διαπιστώσουμε και τι διαδικασία ετοιμότητας έχει η κάθε υπηρεσία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook