Σε «προσαρμογές» του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές μια σειρά από διατάξεις τις οποίες αξιοποιούσε η εφορία για να διασφαλίζει τα δημόσια έσοδα.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέτασε προσφυγή κατά πράξης προϊσταμένου του ΣΔΟΕ με την οποία είχαν δεσμευθεί το 2011 τραπεζικοί λογαριασμοί επιχειρηματία λόγω ενδείξεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας. Η δέσμευση και αφορούσε σε πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς και τραπεζικά προϊόντα του επιχειρηματία.
Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στην απόφαση που εξέδωσε αναφέρει ότι η πράξη με την οποία διατάχθηκε η δέσμευση των τραπεζικών προϊόντων στερείται νομίμου ερείσματος, αφήνει ευρύτατο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στη Διοίκηση, χρησιμοποιεί αόριστες έννοιες και δεν καθορίζει με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο τις προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου.
Η απόφαση αναγνωρίζει ότι η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών πράγματι αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος για να διατηρούνται τα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχομένου και να είναι δυνατή η ικανοποίηση αξιώσεων του Δημοσίου, όμως προσθέτει πως αυτό δεν επαρκεί για να καταστήσει «Συνταγματικά Ανεκτή» μια τόσο σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχομένου.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως μετά την καθαρογραφή της απόφασης θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες τροποποίησης των επίμαχων διατάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook