Συνολικά 278 υποψήφιοι (231 πρόσωπα και 47 οργανώσεις) έχουν προταθεί φέτος για τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης, με τη λίστα να είναι μεγαλύτερη από ποτέ. 

Φέτος, στη λίστα περιλαμβάνονται πρόσωπα, όπως ο Πάπας Φραγκίσκος, η Μαλάλα Γιουσουφζάι και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ενώ η σχετική ανακοίνωση από τη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ θα γίνει στο Όσλο στις 10 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο, κατά καιρούς έχουν υπάρξει επιλογές από την πενταμελή Επιτροπή οι οποίες έχουν προκαλέσει τόσο έκπληξη, όσο και διαμάχες.

Όπως το 2009, όταν η επιλογή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν αναμενόμενη, επειδή βρισκόταν στην εξουσία λιγότερο από έναν χρόνο. 

Τον επόμενο χρόνο, η Κίνα στηλίτευσε την απόφαση να απονεμηθεί το βραβείο στον Λιού Σιαομπό, στον κινέζο διανοούμενο, συγγραφέα και ακτιβιστή με αποτέλεσμα να πληγούν οι σχέσεις Όσλο-Πεκίνου.

Όσον αφορά στις φετινές υποψηφιότητες, ο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, ο διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη του Όσλο, το οποίο συντάσσει μία ετήσια λίστα υποψηφίων αλλά δεν συνδέεται με το βραβείο Νόμπελ, τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του πάπα, ο οποίος έχει απευθύνει εκκλήσεις για μία δικαιότερη κατανομή του πλούτου για την προώθηση της ειρήνης.

Η επιλογή του Σνόουντεν θα ήταν αμφιλεγόμενη, το ίδιο και του Μπράντλεϊ —πλέον Τσέλσι— Μάνινγκ, του αμερικανού στρατιώτη ο οποίος καταδικάστηκε για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, σχολιάζει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ένα Νόμπελ Ειρήνης στον Σνόουντεν πιθανόν να προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ, όπου θεωρείται προδότης. Το Όσλο επίσης θα ερχόταν σε δεινή θέση καθώς, αν ο Σνόουντεν αποφάσιζε να εγκαταλείψει το "καταφύγιό" του στη Ρωσία για να παραλάβει το βραβείο, θα κινδύνευε να συλληφθεί και να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

O νορβηγός ιστορικός Άσλε Σβέεν και δύο συνάδελφοί του ιστορικοί επιχείρησαν, όπως ο Χαρπβίκεν, να σχολιάσουν τις πιθανότητες των υποψηφίων εκείνων που έγιναν γνωστά τα ονόματά τους. Ο Σβεν θεωρεί ότι ο πάπας έχει λίγες πιθανότητες και περισσότερες έχει η Μαλάλα. "Ένα βραβείο ειρήνης στη Μαλάλα θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα", λέει ο Σβέεν. Ωστόσο, παρόλο που δεν υπάρχει χαμηλό όριο ηλικίας για τους υποψήφιους, η Μαλάλα θεωρείται πολύ μικρή.

Σύμφωνα με τον Σβέεν, ένα βραβείο στη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta για τα ανεξάρτητα ρεπορτάζ της θα μπορούσε να κλονίσει τη Μόσχα, αλλά και να "πλήξει περαιτέρω τις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας" εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

Αντίθετα, η Επιτροπή Νόμπελ ενδέχεται να προτιμήσει τον κογκολέζο γιατρό Ντένις Μουκουένγκε, ο οποίος διοικεί νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται χιλιάδες θύματα μαζικών βιασμών που διαπράττουν οι ένοπλες οργανώσεις στην ανατολική ΛΔ Κονγκό.

newpost.gr