Σήμερα, Παρασκευή 3/10, η επιτροπή αγώνα εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, από κοινού με τις επιτροπές ανέργων στις συνοικίες, και τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και συνταξιούχων ΙΚΑ πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των ανέργων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ¨για ακόμα μια σεζόν κυριάρχησαν στα ξενοδοχεία οι ατέλειωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση, η τρομοκρατία, η ισοπέδωση βασικών κατακτήσεων από τα αφεντικά, μη καταβολή των δεδουλευμένων. Η πλειοψηφία των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό θα πάρουν επίδομα 360 ευρώ για 3 μήνες, «επιβίωση» με ψίχουλα δηλαδή, αφού ισχύουν οι περσινές κατάπτυστες ρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανάπτυξη που φέρνει η «βαριά βιομηχανία της χώρας», μια ανάπτυξη που δεν είναι για τους εργαζόμενους, για τον λαό, που δεν μπορεί να κάνει μέρα διακοπές. Την ίδια ώρα φέρνει νέα φοροεπιδρομή, χαράτσια, επιβαρύνσεις για να βρούμε την υγειά μας στα νοσοκομεία, για παιδικούς σταθμούς και σχολειά.
Η κυβέρνηση και ο υφυπουργός εργασίας κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα πετώντας ένα “κομμάτι ψωμί” μέσω της αύξησης του ορίου των ενσήμων για το ταμείο σε 230 από 200. Από κοινού με τη συμβιβασμένη πλειοψηφεία του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου έχει σοβαρές ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, καλλιεργεί στους εργαζόμενους τη λογική της αναμονής, της ανάθεσης και στην πράξη αποτελεί το στυλοβάτη της συγκυβέρνησης για να εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα που αφορούν τους εποχικούς εργαζομένους. Ταυτόχρονα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μην κουνηθεί φύλλο στα ξενοδοχεία που οι εργαζόμενοι έχουν προβλήματα, είναι απλήρωτοι, βάζουν εμπόδια για να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα που θα βάλει φρένο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να ζουν με ψίχουλα. Χρειάζεται να παλέψουν στο πλευρό του ΠΑΜΕ, των ταξικών σωματείων, των επιτροπών αγώνα, των λαϊκών επιτροπών για μέτρα προστασίας των ανέργων:
 Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους μέχρι να βρει ο άνεργος δουλειά, στο 80% του κατώτερου μισθού, με παράλληλη πάλη για κλαδική Συλλογική Σύμβαση εργασίας που θα επαναφέρει τις απώλειες του 15% πανελλαδικά και 5% τοπικά.
 Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης εργασίας στο ύψος των μισθών του 2008. Όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
 Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος.
 Κατάργηση άμεσα του νόμου 3986/11 που περικόπτει, και στην ουσία καταργεί, το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους του κλάδου.
 Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων πριν τη λήξη της σεζόν.
 Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας των ανέργων.
 Μειωμένα κατά 30% τιμολόγια ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος, σταθερών τηλεφώνων κατά το διάστημα ανεργίας, απαγόρευση διακοπής παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος, σταθερού τηλεφώνου. 
 Δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 Κατάργηση δημοτικών τελών για τους άνεργους, μείωση για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
 Δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιους και δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στα παιδιά οικογενειών των ανέργων. 
 Φοιτητές και σπουδαστές άνεργων γονιών να δικαιούνται επίδομα στέγασης και δωρεάν σίτισης, εφόσον δεν τους παρέχεται σε φοιτητική εστία. 
 Πάγωμα δανείων στο διάστημα ανεργίας. Απαγόρευση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας της κυριότητας του ανέργου, ακύρωση κάθε αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει ξεκινήσει.
 100% επιδότηση ενοικίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κύρια κατοικία.
 Κατάργηση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, ειδικά στα σχολεία. Χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές, κανένα σχολείο παγωμένο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook