Η πρώτη εμφάνιση του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) στη Χάγη, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα.

Ο Ράτκο Μλάντιτς, συνελήφθη στις 26 Μαΐου στη Σερβία αφού διέφευγε επί 16 χρόνια, μεταφέρθηκε χθες το βράδυ στα κρατητήρια του ΔΠΔ στη Χάγη, μετά την άφιξή του αεροπορικώς στο αεροδρόμιο του Ρότερνταμ.

Σε ιατρικές εξετάσεις αναμένεται να υποβληθεί το απόγευμα ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, που βρίσκεται τώρα σε ειδικό κέντρο κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις αργότερα σήμερα και θα παραμείνει σε κελί της απομόνωσης μέχρι τη δίκη» δήλωσε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Νέρμα Γέλατσιτς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ενας αριθμός διαδικασιών και κανόνων πρέπει να τηρηθούν, όπως οι κανόνες του κέντρου κράτησης» υπογράμμισε η ίδια.
 
«Ηταν ένας από τους φυγάδες που αναζητούσαμε εδώ και καιρό» επεσήμανε η Γέλατσιτς.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, πολύ χαρούμενοι που βρίσκεται στη φυλακή μας» συνέχισε.
 
Ανάλογα συναισθήματα εξέφρασε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον που χαιρέτισε σήμερα την μεταφορά του πρώην στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη.
 
«Χαιρετίζω τη μεταφορά του Ράτκο Μλάντιτς στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Είναι μια σημαντική στιγμή για τη συμφιλίωση στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για τη διεθνή δικαιοσύνη» τονίζει η Αστον σε ανακοίνωσή της.

«Οι σκέψεις μας είναι με αυτούς που υπέφεραν και έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ειδικά στη Σερβία-Ερζεγοβίνη» υπογραμμίζει η ίδια.

«Η δίκη του Μλάντιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα συμβάλει στο να λάμψει η αλήθεια και θα εκπληρώσει το καθήκον της δικαιοσύνης προς τα θύματα και τις οικογένειές τους» καταλήγει η ανακοίνωση της Αστον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook