Το Κράιστσερτς, το οποίο επλήγη από δύο ισχυρούς σεισμούς το τελευταίο 9μηνο, έχει σχεδόν μία στις τέσσερις πιθανότητες να πληγεί και από έναν τρίτο μεγέθους έως 7 βαθμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.

Η προειδοποίηση κοινοποιήθηκε προς αξιωματούχους της πόλης και συμβούλους από σεισμολόγους της κρατικής ερευνητικής υπηρεσίας GNS Science σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη, έγραψε η τοπική εφημερίδα «The Press».

Η είδηση δημοσιοποιήθηκε σε blog από τη δημοτική σύμβουλο, Σου Ουέλς, η οποία έγραψε: «Εκτιμάται τώρα ότι αναμένουμε μια μακροπρόθεσμη σεισμική ακολουθία».

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας και η περιοχή γύρω από αυτήν υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές από τον σεισμό των 7,1 βαθμών στις 4 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν θύματα.

Στις 22 Φεβρουαρίου, όμως, 181 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό των 6,3 βαθμών, ο οποίος ήταν πιο επιφανειακός και το επίκεντρό του ήταν πιο κοντά στην πόλη.

Οι σεισμολόγοι της GNS Science προέβλεψαν ότι υπάρχουν πιθανότητες μεγαλύτερες από 90% να σημειωθεί σεισμός 5 με 6 βαθμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες και 23% σεισμός 6 με 7 βαθμών.

«Κανένας δεν μπόρεσε να απαντήσει στις ερωτήσεις για το αν θα είναι της κλίμακας Μερκάλι, για τη σεισμική επιτάχυνση ή για το εστιακό του βάθος, επομένως μπορείτε να εκτιμήσετε αυτά τα δεδομένα γι\’ αυτό που είναι», έγραψε η Ουέλς.

Περίπου 900 κτίρια στην πόλη έχουν κριθεί κατεδαφιστέα εξαιτίας των σεισμών και η Επιτροπή Σεισμών, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αποζημιώσεις από τους σεισμούς, έχει δεχτεί περισσότερες από 344.000 αιτήσεις.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook