Ο σχεδιασμός της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, ενδέχεται να πάρει έως και έναν χρόνο, δήλωσε σήμερα από τη Βαγδάτη ο αμερικανός στρατηγός Τζον 'Αλεν, που συντονίζει τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης θα πάρει μάλλον έως και έναν χρόνο η επιχείρηση θα ξεκινήσει σε έναν χρόνο», δήλωσε στον Τύπο ο 'Αλεν, που έφτασε χθες Πέμπτη στο Ιράκ. 

Το ΙΚ κατέλαβε τη Μοσούλη στις 10 Ιουνίου, κατά την έναρξη της προέλασής του στο βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε υπό τον έλεγχό του μεγάλες περιοχές από πέντε επαρχίες της χώρας. Η τζιχαντιστική οργάνωση χρησιμοποιεί τη Μοσούλη ως στρατηγείο απ' όπου εξαπολύει τις επιθέσεις της. «Είναι μια μάχη που προφανώς απαιτεί όσο μεγαλύτερη προετοιμασία γίνεται», πρόσθεσε ο αμερικανός στρατηγός που χθες συναντήθηκε με τον ιρακινό πρωθυπουργό Χάινταρ αλ Αμπάντι.

Ο ιρακινός στρατός υπέστη μεγάλη ήττα τον Ιούνιο όταν ξεκίνησε η προέλαση του ΙΚ, αφήνοντας πίσω του σε πολλές περιπτώσεις ένα τεράστιο απόθεμα σε αμερικανικής κατασκευής οχήματα αλλά και όπλα καθώς υποχωρούσε. Ο στρατηγός 'Αλεν παραδέχθηκε ότι η ανασύνταξη του ιρακινού στρατού θα χρειαστεί χρόνο, προτού να είναι ικανός να νικήσει το ΙΚ.

protothema.gr