Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη δημοσιότητα πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «ΖΕΙΔΩΡΟΣ» στο Καψάλι Κυθήρων το βράδυ της Παρασκευής 3/10 η εκδήλωση «Επιστροφή στα Αντικύθηρα – Return to Antikythera» σχετικά με τη νέα διεθνή ενάλια αρχαιολογική έρευνα στο χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους χορηγούς και φορείς της έρευνας και ετέθη υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της νέας έρευνας και η αμοιβαία γνωριμία και επικοινωνία των χορηγών και των πολλών επιστημονικών, ερευνητικών και λοιπών ιδρυμάτων και φορέων που λαμβάνουν μέρος σε αυτήν.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ελβετίας στην Ελλάδα, Εξοχώτατος κ. Lorenzo Amberg, ο Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παν. Χατζηπέρος, ο τέως Υπουργός Ναυτιλίας κ. Σταύρος Σουμάκης, ο τέως Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Κουκούλης, υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου ΟΤΕ-COSMOTE, της ελβετικής ωρολογοποιίας HUBLOT, του Αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole και των υπολοίπων χορηγών και υποστηρικτών της έρευνας. Παρών επίσης στην εκδήλωση ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» που συμβάλει στην έρευνα με το σκάφος GLAROS καθώς και πλήθος σημαντικών προσωπικοτήτων του επιστημονικού, ακαδημαϊκού, αρχαιολογικού, επιχειρηματικού και πολιτικού χώρου. Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γιάννης Μπιτσάκης, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Μηχανισμού και ο κ. Αλέξανδρος Σωτηρίου, δύτης που συμμετέχει στην έρευνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μήνυμα της Υφυπουργού Πολιτισμού κας. Άντζελας Γκερέκου που αναγνώστηκε από τον Διευθυντή του Ε.Α.Μ. Δρα. Γεώργιο Κακαβά και με χαιρετισμό του Δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστρ. Χαρχαλάκη και συνεχίστηκε με ενδιαφέρουσες ομιλίες των εκπροσώπων των φορέων της έρευνας και των χορηγών. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και των σχετικών βίντεο ακολούθησε δεξίωση στον κήπο του πολυχώρου.

Η εκδήλωση καλύφθηκε δημοσιογραφικά από Μ.Μ.Ε. της Ελλάδος, του εξωτερικού καθώς και τα τοπικά μέσα (μετά από αίτημα του Δημάρχου). Το Σάββατο 4/10 αφίχθη στα Κύθηρα η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κα. Αγγελική Σίμωσι, που μαζί με τους καταδύτες – αρχαιολόγους της Εφορείας κ.κ. Θεοδούλου και Κουρκουμέλη ενημέρωσαν τα ελληνικά και διεθνή Μ.Μ.Ε. σχετικά με την πορεία και προοπτική των ερευνών στη θάλασσα των Αντικυθήρων που θα διαρκέσουν χρόνια. Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυθήρων να έρθουν σε άμεση επαφή με την επιστημονική ομάδα στην προβλήτα του Καψαλίου καθώς και να ενημερωθούν από κοντά για τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους αποστολή, ενώ υπήρξαν ειδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους εκπροσώπους των ελληνικών και διεθνών Μ.Μ.Ε. Ο Δήμαρχος παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων τόσο για το ζήτημα της ενάλιας έρευνας των Αντικυθήρων όσο και τα σημαντικότερα προβλήματα των δύο νησιών.

Ο Δήμος Κυθήρων βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την επιστημονική ομάδα έρευνας του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και συμμετέχει, ως ο φιλοξενών Δήμος της περιοχής, σε κάθε δράση που διοργανώνεται σχετικά με το τεράστιας σημασίας αρχαιολογικό έργο στο χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων. Σημειώνεται ότι το ναυάγιο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως το σημαντικότερο αρχαίο ναυάγιο στον κόσμο, όχι μόνο λόγω της πληθώρας των ευρημάτων, αλλά κυρίως λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητάς τους για την παγκόσμια ιστορία της επιστήμης.

Ο Δήμαρχος βρίσκεται σε προσωπική επαφή με όλα τα μέλη της ομάδας και με την ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού στο πλαίσιο κοινών ενεργειών δημοσιότητας και προβολής των σημαντικών αρχαιοτήτων που ανελκύστηκαν από τη θάλασσά μας και εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, στην κατεύθυνση όμως της διάχυσης των θετικών αποτελεσμάτων της έρευνας και στα νησιά μας αυτά καθαυτά και στους κατοίκους τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook