Επιστολή προς το νέο Διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κ. Πανίκο Καρουντζή απέστειλε την Παρασκευή 27 Μαΐου ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης. Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο Ηράκλειο στη διάρκεια της οποίας προτάθηκε από τον αναπληρωτή Διοικητή της ΔΥΠΕ η συγχώνευση των Κέντρων Υγείας του Νομού.

Ο κ. Καλογεράκης δηλώνει ρητά την αντίδραση της Δημοτικής Αρχής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς τα δύο Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στο Δήμο καλύπτουν χιλιάδες ασθενείς και μεγάλη γεωγραφική έκταση οικισμών και εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Επιπλέον, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού που να οδηγεί στην αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον τόπο μας και όχι στη μείωσή τους, που θα προκαλέσει αφάνταστη ταλαιπωρία σε ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη από περίθαλψη.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Καλογεράκης αναφέρει:

«Αγαπητέ κ. Καρουντζή,
Πληροφορηθήκαμε, ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο Ηράκλειο, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και πρόταση του αναπληρωτή διοικητή της Δ.Υ.ΠΕ. Κρήτης, κ. Νικήτα Καλογιαννάκη, για τη συγχώνευση των Κέντρων Υγείας στο Νομό, από έξι σε τρία.
Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες, καθώς τα Κέντρα Υγείας, εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό ασθενών καθημερινά και προσφέρουν άμεσα βοήθεια σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
Δηλώνουμε ρητά πως μια τέτοια ενέργεια, θα μας έβρισκε εκ διαμέτρου αντίθετους, καθώς θα αποδυνάμωνε περισσότερο τον τομέα των παροχών υγειονομικής περίθαλψης στην περιφέρεια, που είναι ήδη αρκετά βεβαρημένος. Είναι επιτακτική η ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού που να οδηγεί στην αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον τόπο μας και όχι στη μείωσή τους που θα προκαλέσει αφάνταστη ταλαιπωρία σε ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη από περίθαλψη.
Είναι αυτονόητο ότι δε μπορούν, διορισμένοι παράγοντες που κλήθηκαν για να εφαρμόσουν μια συγκεκριμένη πολιτική, να δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή με δηλώσεις και παρεμβάσεις που δε στηρίζονται πουθενά, δημιουργώντας προβληματισμό και ερωτηματικά στους πολίτες.
Θα ήταν καλό, πριν την οποιαδήποτε παρέμβασή τους να λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, συν των άλλων προβλημάτων που έχουν να διαχειριστούν, καλούνται να απολογούνται για ορισμένους που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ούτε τη θέση, ούτε το ρόλο που τους ανατέθηκε.
Στο Δήμο μας λειτουργούν δύο Κέντρα Υγείας που εξυπηρετούν πολλές χιλιάδες ασθενών και καλύπτουν μεγάλη γεωγραφική έκταση οικισμών και εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας. Για το λόγο αυτό θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την παραμονή και λειτουργία τους.
Είναι πιστεύω σαφές σε εσάς ότι η διατήρηση των Κέντρων Υγείας, αλλά και η ενίσχυσή τους, αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας, μιας και σχετίζεται με την υγεία των πολιτών. Με βάση τα παραπάνω, βρισκόμαστε εν αναμονή της απάντησής σας.

Με εκτίμηση,
Ζαχαρίας Καλογεράκης
»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook