Αυλαία σήμερα για τις εργασίες του 18ου Διεθνούς Συνεδρίου Ναυτιλίας και θαλάσσιων μεταφορών,με θέμα \” From Land to Sea \” ( από τη ξηρά, στη θάλασσα ) και η ικανοποίηση είναι έκδηλη στο πρόσωπο του Εμμ. Γκριμάλντι για την προσωπική επιλογή που ο ίδιος έκανε να υλοποιηθεί φέτος στην Κρήτη και στην Ελούντα στο παγκοσμίου φήμης ξενοδοχείο Elouda Beach.

Οι περιπου 450 σύνεδροι που παρεβρέθηκαν από την Πέμπτη ως σήμερα στην Ελούντα,με φιλοξενία του ίδιου του Μεγαλοεφοπλιστή και προέδρου των Ιταλών Εφοπλιστών,μιλούν με τα καλύτερα λόγια όχι μόνο για την άψογη διοργάνωση αλλά και για την εξαιρετική Κρητική φιλοξενία, το μοναδικό μέρος, και το άψογο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αποκλειστικά από την Νάπολη ( το στρατηγείο των επιχειρήσεων του ΟΜΙΛΟΥ ΓΚΡΙΜΑΛΝΤΙ ).

Ουσιαστικά στην πλειοψηφία τους είναι διευθυντικά στελέχη του ΟΜΙΛΟΥ που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες πέριξ της Μεσογείου και στα παράλια των τριων Ηπείρων ( Ευρώπη-Αφρική-Ασία).

Στους συνεδριακούς χώρους μεταξύ άλλων, ήταν συνεργάτες των εταιριών Γκριμάλντι από την Τουρκία, το Ισραήλ,την Ισπανία,την Αγγλία, την Φινλανδία,την Τυνησία και φυσικά την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου δραστηριοποιούνται οι επιχειρησεις της οικογένειας Γκριμάλντι, αλλά και οι ναυτικοί των πλοίων ξεπερνούν τις 10.000 !!!

Σύμφωνα λοιπόν με τις χτεσινές δικές τους μαρτυρίες, η φετινή διοργάνωση ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών, με ότι αυτο συνεπάγεται και για τον τόπο μας.
Αποτελεί ξεκάθαρη άλλωστε προβολή και διαφήμιση σε ένα κοινό με ιδιαίτερα υψηλή κουλτούρα και βιοτικό επίπεδο.

Στο ιδιαίτερα υψηλού κόστους συνέδριο, οι ομιλητές τόνισαν την σπουδαιότητα των θαλασσίων μεταφορών σε σύγκριση με τη θάλασσα, και έδωσαν έμφαση στον κεντρικό άξονα \”πως θα μεταφέρουμε προϊόντα, οχήματα και κόσμο δια των θαλάσσιων οδών \” με κεντρική ιδέα, ότι αυτή η επιλογή ισχυροποιεί την οικονομία αναπτύσσει το εμπόριο και προστατεύει το περιβάλλον.

Πριν λίγες ώρες, στο Flashnews.gr μίλησαν αποκλειστικά για τις εργασίες του συνεδρίου δυό καλά γνωρίζοντες τα πράγματα.Ο λόγος για τον Δ/ντη ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ του ΟΜΙΛΟΥ ΓΚΡΙΜΑΛΝΤΙ Πωλ Κυπριανού, και τον Δ/Σύμβουλο των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ Αντώνη Μανιαδάκη.

Και οι δυο τόνισαν \”την σπουδαιότητα να συνειδητοποιήσουμε τα καλέσματα των αγορών και να ανταποκριθούμε σε αυτά,μέσα σ ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται.Οι θαλάσσιες οδοί αποτελούν την πιο αξιόπιστη,οικονομική,και συνάμα φιλική για το περιβάλλον λύση\”.

Αναφορικά με την Ελληνική ακτοπλοΐα η σκέψη που κυριαρχεί είναι ότι αφ ενός οι υψηλές τιμές των καυσίμων,αφετέρου η συνεχώς μειούμενη κίνηση λόγο της οικονομικής ύφεσης δεν βοηθά σε καλά οικονομικά αποτελέσματα τις εταιρίες, όσο κι αν εκείνες παρέχουν υψηλές υπηρεσίες και καλά σχεδιασμένα δρομολόγια.Οι συγχωνεύσεις στον κλάδο και οι αλλαγες στον σχεδιασμό της ακτοπλοϊκής λειτουργίας θα πρέπει να θεωρούνται πιθανές τα επόμενα χρόνια.

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ Γραμμές θα μεταφέρουν φετος 1,5 εκατομμύριο επιβάτες με συνολικό κύκλο εργασιών (τζίρο) κοντά στα 20 εκατ ευρώ.

Η χτεσινή ημέρα περιελάμβανε μεταξύ άλλων και οργανωμένη επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου και την Κνωσό.

Το μεσημέρι του Σαββάτου επισκέφτηκαν όπως είχαμε γράψει και χτες (δείτε εδώ) το πλοίο των Μινωικών που ελιμενιζόταν στο λιμάνι του Ηρακλείου το οποίο σύμφωνα με όσα μας είπαν, τους ενθουσίασε από πλευράς πολυτέλειας, καθαριότητας και φιλοξενίας.

Στο κεντρικό του εστιατόριο προσφέρθηκε μάλιστα και το μεσημεριανό γεύμα με αγαπημένες και γνωστές γεύσεις από την Ελληνική κουζίνα,με τις ιδιαίτερες πινελιές του Σεφ του πλοίου και των συνεργατών του.

Χτες βράδυ οι σύνεδροι και οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα ετήσια συνέδρια του ΟΜΙΛΟΥ παρακάθησαν σε δείπνο εντός του ξενοδοχείου και μιας και η βραδιά ήταν καλή από πλευράς καιρικών συνθηκών τα τραπέζια στήθηκαν σε εξωτερικό χώρο.

Το κέφι φούντωσε χάρις την εξαιρετική ορχήστρα.

Άλλωστε το πρόγραμμα τα είχε όλα…σε μια βραδιά που ήταν όπως ακριβώς άξιζε για την περίσταση.

Απο παραδοσιακή Κρητική και όχι μόνο μουσική,γνωστά τραγούδια από το Ελληνικό πεντάγραμμο, μέχρι γνωστά τραγούδια του διεθνούς ρεπερτορίου,κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι να μεταφερθούν γρήγορα από τα τραπέζια τους στην …πίστα.

Ο οικοδεσπότης εμφανώς ικανοποιημένος και από το γενικότερο κλίμα,βρέθηκε να χορεύει συρτάκι με τις επιφημίες των παρευρισκομένων και της οικογένειας του,που βρίσκεται πάντα στο πλάι του.
Άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για κάθετί Ελληνικό.Από τον Αρχαίο Ελληνικό μας πολιτισμό,μέχρι την κουζίνα μας και τις λοιπές Ελληνικές συνήθειες.

Σήμερα ξεκινά σταδιακά η επιστροφή των συμμετεχόντων από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου προς πάσαν κατεύθυνση με το ραντεβού να έχει ανανεωθεί για τον Οκτώβριο του 2015 και με ότι νεότερο θα υπάρχει ως τότε στις αγορές και στις θαλάσσιες αρτηρίες.

Κώστας Γ. Συλιγάρδος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook