«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί, προκειμένου να εμποδιστούν τα προκλητικά και μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωσή του, την οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «παρακολουθείται με ανησυχία η συνέχιση των μονομερών ερευνών της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νοτίου Κύπρου για υδρογονάνθρακες στην λεγόμενη περιοχές ΑΟΖ χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς που έχει υποβάλει για τον δίκαιο διαμοιρασμό».

«Υποστηρίζουμε τα σημεία που ανέφερε στην δήλωσή του στις 3 Οκτωβρίου 2014 το υπουργείο της ΤΔΒΚ σχετικά με την έναρξη νέας γεώτρησης της ελληνοκυπριακής διοίκησης αυτή τη φορά στο οικόπεδο 9. Ο στόχος και η προτεραιότητα της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα που συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια όπως συζητείται στις διαπραγματεύσεις στη βάση της ουσιαστικής ιδρυτικής βούλησης των δύο λαών στο νησί, της πολιτικής ισότητας και της κοινής ιδιοκτησίας του νησιού», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση όπως και μέχρι σήμερα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

«Ωστόσο περιμένουμε η ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, να τερματίσει τις μονομερείς έρευνες και να υιοθετήσει αντίληψη ενός νέου συνεταιρισμού. Ελπίζουμε ότι η ανεύθυνη στάση αυτή της ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου να μην επηρεάσει αρνητικά τις περιεκτικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος το οποίο έγινε αποδεχτό στις 11 Φεβρουαρίου και που αναμένουμε ότι θα φέρουν αποτέλεσμα σύντομα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook