Με μία κίνηση Βενιζελικής μάλλον έμπνευσης ο πρωθυπουργός ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή βάζοντας τέλος στα σενάρια για εκλογές εντός του τρέχοντος έτους. Αρκεί φυσικά να του παρασχεθεί η ψήφος εμπιστοσύνης.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση κερδίζει λίγο πολιτικό χρόνο για να διαχειρισθεί το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προσπαθήσει να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα. Είναι όμως αυτό το ζητούμενο ;

Η χώρα μας βρίσκεται ξανά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και τεράστιων απωλειών εθνικού εισοδήματος, δεν έχει απαντηθεί ακόμη το ερώτημα πως θα πραγματοποιηθεί επιτέλους η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ένα είναι βέβαιον, ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ούτε με τις ακολουθούμενες πολιτικές αλλά ούτε και με την επαναφορά των πολιτικών του παρελθόντος που υπόσχεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τώρα είναι η ώρα των σκληρών μεταρρυθμίσεων. Η ώρα που πρέπει επιτέλους να δημιουργηθούν και στη χώρα μας αδιάβλητοι πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί. Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για οριστική έξοδο από την κρίση. Τα κράτη που ξεχώρισαν οικονομικά στον πλανήτη μας τα τελευταία διακόσια χρόνια είναι αυτά που μέσα από την δημιουργία κατάλληλων θεσμών έδωσαν τη δυνατότητα στους πολίτες τους να παράγουν υπηρεσίες και αγαθά και έτσι να δημιουργήσουν πλούτο και ευημερία για την ολόκληρη την κοινωνία.

Αν συγκρίνει κάποιος την πορεία των Η.Π.Α. με το Μεξικό (από την ίδρυση των Η.Π.Α. και μετά) αλλά και της Β.Κορέας με την Ν. Κορέα (από την λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου μέχρι σήμερα) θα καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στην οικονομική πορεία των κρατών. Και τα δύο αυτά παραδείγματα αφορούν γειτονικά κράτη που ακολούθησαν αποκλίνουσες πορείες λόγω των διαφορετικών πολιτικών και οικονομικών θεσμών που επικράτησαν σε αυτές από κάποιο χρονικό σημείο και μετά.

Μεταρρυθμίσεις και θεσμούς χρειάζεται η χώρα μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση. Όχι προς την κατεύθυνση της φοροεπιδρομής των πολιτών. Εάν δεν μπορεί να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό έργο είναι καλύτερα να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο παρά να κρατάει ολόκληρη την οικονομία.

Μηνάς Παπαδάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook