Χωρίς οικονομική ανάπτυξη δεν θα αντιμετωπιστεί η βασική αιτία της ευρωκρίσης, δηλαδή το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Αυτό το σκεπτικό οδήγησε σύμφωνα με το SPIEGEL τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να βρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση κρατικών επενδυτικών προγραμμάτων.
Ως πηγή χρηματοδότησης ενδείκνυται, κατά τον κ. Γιούνκερ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ο οποίος διαθέτει ακόμη 450 δις ευρώ. Από αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα 100 δις ευρώ ως εγγύηση για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ETE).

Στηρίζουν Χόιερ και Ρέγκλινγκ

Όπως γράφει το περιοδικό, τόσο ο πρόεδρος της ETE, Βέρνερ Χόιερ, όσο και o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στηρίζουν την πρωτοβουλία Γιούνκερ. Μια προσπάθεια όμως των δύο να κερδίσουν, τον περασμένο μήνα, τη σύμφωνη γνώμη του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέτυχε. Τα χρήματα του Μηχανισμού Σταθερότητας, φαίνεται να επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, προβλέπονται για τη διάσωση του ευρώ.
Μια κατάχρηση των κονδυλίων θα εξασθένιζε αισθητά την ικανότητα άμυνας έναντι των κερδοσκόπων σε περίπτωση που ξεσπάσει νέα κρίση του ευρώ. Τη θέση αυτή συμμερίζεται και η καγκελαρία. Τουναντίον, κατανόηση για την πρόταση Γούνκερ εκφράζουν οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, καθώς δέχονται τη λογική του σκεπτικού του, δηλαδή την αναγκαιότητα της ανάκαμψης των οικονομιών της ευρωζώνης και μέσω κρατικών επενδυτικών προγραμμάτων.

Η αντιπρόταση Μέρκελ και Σόιμπλε

Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν μια σύγκρουση με τους κυβερνητικούς τους εταίρους αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιπροτείνουν να διαθέσουν τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον κεφάλαια.
Και αυτό το σχέδιο κοστίζει μεν χρήματα, αλλά, όπως υποστηρίζουν, δεν θα είναι σε βάρος της αξιοπιστίας.
protothema.gr/Deutsche Welle

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook