Την απαγόρευση εισαγωγών νοπών κηπευτικών και λαχανικών από την Ισπανία ζήτησε με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης στην χώρα μας του παθογόνου βακτηριδίου E-Coli. Αφορμή της επιστολής του κ Παρασύρη, είναι η εντεινόμενη διεθνής ανησυχία γύρω από τα κρούσματα μόλυνσης Γερμανών καταναλωτών από αγγούρια της Ισπανίας που περιείχαν το εντεροαιμοραγικό βακτηρίδιο E-Coli.

Με βάση τις καταγγελίες των Γερμανικών αρχών το βακτηρίδιο αυτό είχε θανατηφόρα επίδραση, σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, που κατανάλωσαν αγγουράκια, μολυσμένα από την Ισπανία.

Την ίδια στιγμή τα κρούσματα μόλυνσης επεκτείνονται με ανησυχητικό ρυθμό σε όλη την Ευρώπη, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των αρμόδιων αρχών της ΕΕ και ανάλογα μέτρα προστασίας. Παρά το γεγονός επισημαίνει ο κ. Παρασύρης ότι στην χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα «το φαινόμενο επεκτείνεται ραγδαία, και πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση και η εξάπλωση του βακτηριδίου και των αντίστοιχων κρουσμάτων ασθενείας στην χώρα μας.

Η απαγόρευση εισαγωγής αγγουριών και νωπών οπωροκηπευτικών από την Ισπανία, έως ότου εξομαλυνθούν τα πράγματα, συνιστά επομένως κατά τον κ. Παρασύρη την μόνη αξιόπιστη λύση «προκειμένου αφενός να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία του πληθυσμού και αφετέρου να διασφαλιστεί το κύρος των εξαγωγών στις περιπτώσεις εκείνες όπου ισπανικά νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα εισαχθούν στη χώρα μας και εν συνεχεία παρανόμως εξαχθούν ως «ελληνικά» προϊόντα».

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Παρασύρης παραινεί τον Υπουργό να μην δείξει καμία ολιγωρία μπροστά στο διατροφικό σκάνδαλο, και να προστατεύσει την Υγεία του πληθυσμού, ως ανώτατο και αναντικατάστατο αγαθό.