«Η κυρία Μέρκελ δεν μπορούσε ούτε να κρατήσει το πιρούνι και το μαχαίρι της κανονικά. Χάζευε στα κυβερνητικά γεύματα και έπρεπε επανειλημμένα να της πω να συνέλθει», αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο επί χρόνια καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, σύμφωνα με ένα βιβλίο που περιέχει συνεντεύξεις του Κολ και κυκλοφορεί αυτήν την εβδομάδα, αν και χωρίς τη συναίνεση του Χέλμουτ Κολ.
Πρόκειται για περισσότερες από εκατό συνεντεύξεις που έδωσε το 2001 και το 2002 ο Κολ στον δημοσιογράφο Χέριμπερτ Σβαν, και οι οποίες, όπως υποδεικνύει η ευθύτητα των δηλώσεών του, πιθανότατα δεν περίμενε ποτέ ότι θα δημοσιοποιούνταν όσο ζούσε.
Πέρα από τις αποκαλύψεις για την Άνγκελα Μέρκελ, ο Κολ, σύμφωνα με προδημοσιεύσεις του περιοδικού Der Spiegel, αναφέρεται στο κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων της ανατολικής Γερμανίας, το οποίο εμφανίστηκε σε πόλεις όπως η Δρέσδη και η Λειψία στα τέλη της δεκαετίας του 1980, υποβαθμίζοντας το ρόλο του στην ένωση της Γερμανίας.
«Θα ήταν λάθος να προσποιηθούμε ότι το Άγιο Πνεύμα ξαφνικά φώτισε τη Λειψία και άλλαξε τον κόσμο», σχολιάζει ο Κολ για τις διαμαρτυρίες του 1989. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση του τείχους του Βερολίνου ήταν κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της προβληματικής σοβιετικής οικονομίας. «Ο Γκορμπατσόφ είδε τους αριθμούς και αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει και δεν μπορούσε να στηρίξει το καθεστώς», επισημαίνει.
Ενδιαφέρον έχει και το σχόλιο του Κολ για την κληρονομιά του Μιχαΐλ Γκορμπατσόφ: «Η κληρονομιά του Γκορμπατσόφ είναι ότι τερμάτισε τον κομμουνισμό, εν μέρει άθελά του, αλλά εκ των πραγμάτων τον αποτελείωσε. Χωρίς βία. Χωρίς αιματοκύλισμα. Πέρα από αυτό, δυσκολεύομαι να σκεφτώ πολλά σε ό,τι αφορά την πραγματική κληρονομιά του».

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook