Την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των επιχειρήσεων ενοικίασης τετράτροχων μοτοποδηλάτων, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης ως λύση στις 2.553 παραβάσεις οδηγών τετράτροχων οχημάτων στην περιοχή των Μαλίων από τις αρχές του έτους, όπως αναφέρεται σε έγγραφη απάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια προς τον Ηρακλειώτη Βουλευτή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού προς τον κ. Λ. Αυγενάκη: 

«ως προς τον έλεγχο νομιμότητας των λειτουργούντων στην περιοχή της Χερσονήσου καταστημάτων ενοικίασης τρίτροχων- τετράτροχων οχημάτων, κατά το χρονικό διάστημα από 1-6-14 έως και 31-8-14 το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου έχει βεβαιώσει 27 παραβάσεις σε επιχειρήσεις ενοικίασης τρίτροχων και τετράτροχων μοτοποδηλάτων – μοτοσυκλετών που λειτουργούν στην δημοτική ενότητα Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου, άνευ σχετικής αδειοδότησης, εκ των οποίων για τις 12 ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και για τις 7 βεβαιώθηκαν μηνύσεις για άδεια λειτουργίας.»

Σημειώνεται ακόμη, ότι, «οι διενεργούμενοι έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνο στα καταστήματα εκμίσθωσης των ανωτέρω οχημάτων, αλλά επεκτείνονται και στους οδηγούς αυτών, προς σφαιρικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.»
Αναλυτικότερα, προς την κατεύθυνση αυτή, από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, για το χρονικό διάστημα από 1-1-2014 έως 10-9-2014 διενεργήθηκαν 6.177 έλεγχοι σε οδηγούς τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων και μοτοσυκλετών και βεβαιώθηκαν σε αυτούς παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. , ήτοι: 1.187 για προστατευτικό κράνος, 141 για μέθη, 41 για στέρηση ασφαλιστήριου συμβολαίου, 61 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 43 για επικίνδυνους ελιγμούς, 6 για μη κατοχή πινακίδων κυκλοφορίας, 23 για αντικανονικό προσπέρασμα, 101 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και 950 λοιπές παραβάσεις. 
Επισημαίνεται ότι, κάθε παράβαση που βεβαιώνεται σε οδηγό τρίτροχης ή τετράτροχης μοτοσυκλέτας – μοτοποδηλάτου και αφορά σε στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, ενημερώνεται εγγράφως το αρμόδιο γραφείο του Ε.Ο.Τ., για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στο κατάστημα που εκμίσθωσε στον οδηγό το εν λόγω όχημα.
Από την πλευρά του ο κ. Λ. Αυγενάκης, με νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση επισημαίνει προς τον Υπουργό κ. Β. Κικίλια ότι «για το οξύ πρόβλημα των τετράτροχων μοτοποδηλάτων στην περιοχή των Μαλίων, είχατε ενημερωθεί και προσωπικά κατά την επίσκεψή σας στο Ηράκλειο, στις 8 Αυγούστου 2014, όπου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του υπογράφοντος, του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, Δημοτικών Συμβούλων της περιοχής και εκπροσώπων πολιτών της περιοχής, είχατε δεσμευτεί για «νομοθετική ρύθμιση και βελτίωση, τέτοια που θα διασφαλίζει τα υψηλά επίπεδα του τουρισμού της περιοχής. Κοινώς δε θα μπορεί να υπάρχει παρανομία. Θα υπάρχει η επίδοση της ποινής σε πιο μικρά και σφικτά χρονικά όρια, έτσι ώστε να είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για όλους» όπως χαρακτηριστικά είχατε αναφέρει.»
Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής δεδομένης της ήδη βεβαρυμμένης κατάστασης, υπογραμμίζει τη σημασία προώθησης το συντομότερο δυνατό σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα αυστηροποιεί το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων ενοικίασης τετράτροχων μοτοποδηλάτων, καθώς και την άμεση επίδοση της ποινής σε πιο μικρά χρονικά περιθώρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook