Μετά τις \”διαρροές\” του Σαββατοκύριακου, απο αστυνομικές πηγές του Ηρακλείου, ανακοινώθηκε επισήμως απο το Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνομικών Υπηρεσιών Κρήτης, η εξάρθρωση κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών από την χώρα μας προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (δείτε εδώ).
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
\”Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν την 04-10-2014 στο Ηράκλειο της Κρήτης τέσσερις (4) αλλοδαποί, συγκεκριμένα τρεις υπήκοοι Συρίας (δύο 28χρονοι και ένας 38χρονος) και ένας 27χρονος υπήκοος Ιράκ 

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και της πλαστογραφίας.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται επιπλέον δύο άτομα και συγκεκριμένα ένας 25χρονος υπήκοος Συρίας, ο οποίος αναζητείται, καθώς και ένας 37χρονος ημεδαπός.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε, όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, αξιοποίησαν συγκεκριμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο, πραγματοποιεί παράνομες προωθήσεις μη νόμιμων μεταναστών, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς.

Από την αστυνομική έρευνα που επακολούθησε προέκυψε ότι, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους των μελών της και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi).

Οργανωτικό ρόλο στο κύκλωμα είχε ο ένας από τους 28χρονους Σύριους, ενώ οι λοιποί εμπλεκόμενοι, δραστηριοποιούνταν κατά περίπτωση, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και την διεκπεραίωση οικονομικών ζητημάτων που αφορούν την παράνομη διακίνηση.
Αναφορικά με την μεθοδολογία δράσης τους προκύπτει ότι, τα μέλη της οργάνωσης υποδέχονταν από την Αθήνα στο λιμάνι του Ηρακλείου, μη νόμιμους μετανάστες που επιδίωκαν την μετάβασή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Στη συνέχεια τους οδηγούσαν σε διάφορα καταλύματα που χρησιμοποιούσαν στο Ηράκλειο, όπου τους κρατούσαν υπό την επιτήρησή τους μέχρι την οργάνωση της παράνομης διακίνησής τους. Ακολούθως τους μετέφεραν σε παραλίες του νησιού, όπου τους επιβίβαζαν σε πλοιάριο με προορισμό την Ιταλία.
Σε άλλες περιπτώσεις, η διακίνηση γινόταν μέσω των αεροδρομίων του νησιού, όπου τα μέλη του κυκλώματος εφοδίαζαν τους μη νόμιμους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ευρωπαϊκών χωρών, επιτυγχάνοντας την παράνομη έξοδό τους από την χώρα μας.
Επισημαίνεται ότι για την διακίνησή τους, οι μη νόμιμοι μετανάστες κατέβαλλαν στα μέλη του κυκλώματος, χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 1.500 έως 3.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και τους χώρους εργασίας των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• χρηματικό ποσό των (4.290) ευρώ
• βιβλιάρια καταθέσεων
• πλαστή ταυτότητα αρχών Ρουμανίας
• πλαστή σφραγίδα
• τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα
• δύο (2) ξύλινα γκλοπ
• πτυσσόμενο μαχαίρι-αναπτήρας
• τετράδια με ιδιόχειρες σημειώσεις και
• όχημα που χρησιμοποιούνταν ως μέσο μεταφοράς και διευκόλυνσης της διακίνησης των μη νόμιμων μεταναστών.

Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες (5-10-2014) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου και θα οδηγηθούν στον Ανακριτή.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook