Να αποσυμφορηθεί το Αεροδρόμιο «Γιάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποκατασταθεί η ομαλή εκτέλεση των πολιτικών πτήσεων και ειδικότερα εκείνη που αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό, ζητά από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

Η έντονη στρατιωτική δραστηριότητα και η στρατιωτική χρήση του Αεροδρομίου Χανίων το τελευταίο χρονικό διάστημα επισημαίνει ο κ. Βαλυράκης, ειδικά μετά τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, έχει προκαλέσει εντονότατο πρόβλημα στην ομαλή εκτέλεση των πολιτικών πτήσεων και κατ’ επέκταση στον εισερχόμενο τουρισμό του Νομού Χανίων.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ακυρώσεις πτήσεων τσάρτερ, καθώς η Αρχή η οποία ελέγχει τους αεροδιαδρόμους δεν δίνει τη σχετική άδεια, αφού οι αεροδιάδρομοι στην περιοχή φαίνεται να έχουν υπερφορτωθεί από τις συνεχείς πτήσεις στρατιωτικών και μεταγωγικών αεροσκαφών.

Το θέμα συνεχίζει, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των τουριστικών φορέων του Νομού, καθώς η άφιξη αυτών των πτήσεων θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τουριστικής κίνησης, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη.

Επίσης, επιπλέον καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων τσάρτερ ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και την εν γένει οικονομία της Δυτικής Κρήτης.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ο Χανιώτης βουλευτής, τα έργα που εκτελούνται στον βόρειο τροχόδρομο του Αεροδρομίου από την Αμερικανική Ευκολία της Σούδας, επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση, σε μια περίοδο αυξημένης κίνησης τόσο στρατιωτικών όσο και πολιτικών αεροσκαφών, μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα και επίσης η περιοχή των Χανίων και της δυτικής Κρήτης, πρέπει τονίζει ο κ. Βαλυράκης, να δοθεί προτεραιότητα στα πολιτικά αεροσκάφη, τα οποία μεταφέρουν τουρίστες και όχι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχονται από τον Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ με έδρα την Νάπολη της Ιταλίας και ο οποίος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

«Κύριε Υπουργέ -καταλήγει στην ερώτηση του ο Χανιώτης πολιτικός- υπάρχουν αεροδρόμια, είτε αμιγώς στρατιωτικά, όπως αυτό στο Καστέλι Πεδιάδος Ηρακλείου, είτε με πολύ μικρή τουριστική κίνηση, όπως αυτά στην Αδραβίδα και στον Άραξο, τα οποία μπορούν να εξυπηρετούν εξ ίσου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που γίνονται στην Λιβύη».