Να αποσύρει άμεσα την απόφαση με την οποία σταματάει από την επόμενη σχολική χρονιά τη λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος στα ολιγοθέσια σχολεία, ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων. Στην  ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων επίσης οτι η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου είναι μια απόφαση που " μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, πριν τη λειτουργία του ολοήμερου τμήματος του σχολείου, επιβαρύνοντας ουσιαστικά τις οικογένειες που ζουν σε χωριά κι έχουν παιδιά που φοιτούν σε ολιγοθέσια σχολεία".

Στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών επισημαίνει τα εξής:

"Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης με αριθμ. Φ. 12/773/77094/Γ1/28-7-2006 (ΦΕΚ 1139, τ. Β’), με την οποία σταματάει από την επόμενη σχολική χρονιά τη λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος στα ολιγοθέσια σχολεία, ενώ, παράλληλα, ζητάει στα εναπομείναντα Ολοήμερα τμήματα να φοιτούν μόνο παιδιά «των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική Βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή σχετική δήλωση ανεργίας.» (έγγραφο με αριθμό Φ. 12/520/611575/Γ1/30-5-2011 και υπογραφή της υφυπουργού Π. Χριστοφιλοπούλου)

Πρόκειται για μια απόφαση που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, πριν τη λειτουργία του ολοήμερου τμήματος του σχολείου, επιβαρύνοντας ουσιαστικά τις οικογένειες που ζουν σε χωριά κι έχουν παιδιά που φοιτούν σε ολιγοθέσια σχολεία. Το ολοήμερο τμήμα παύει να λειτουργεί με την απόφαση αυτή κατά κύριο λόγο σε αγροτικές, ορεινές και απομονωμένες περιοχές (π.χ Ανώπολη, Χώρα Σφακίων, Ασκύφου, Ροδωπού, Έλος κοκ), όπου δεν υπάρχουν 6/θέσια και πάνω σχολεία, στα οποία προβλέπεται η συνέχιση λειτουργίας ολοήμερων τμημάτων.

Πρόκειται για ένα πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, στον κόσμο της υπαίθρου, η οποία απειλείται πλέον με ολοκληρωτική ερήμωση. Έρχεται σα συνέχεια του προηγούμενου χτυπήματος με το κλείσιμο σχολείων κυρίως της υπαίθρου με τις συγχωνεύσεις. Τώρα, χτυπάνε κι εκείνα τα σχολεία που απέμειναν στην ύπαιθρο μετά τις συγχωνεύσεις, παίρνοντας τους δασκάλους από τα ολοήμερα τμήματα, προφανώς για «εξοικονόμηση προσωπικού και κονδυλίων», για να μη χρειαστεί να κάνουν διορισμούς εκπαιδευτικών, μονίμων ή αναπληρωτών.

Στην ίδια λογική μείωσης των κονδυλίων δια της μείωσης των ολοήμερων είναι και η επιχειρούμενη μείωση των μαθητών που φοιτούν στα ολοήμερα, περιορίζοντας το δικαίωμα φοίτησης στο ολοήμερο τμήμα μόνο στους μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται και διαθέτουν σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, ή είναι άνεργοι.

Εμείς πολύ απλά ρωτάμε: Και τα παιδιά που οι γονείς τους εργάζονται στην ανθηρή «μαύρη οικονομία», τι θα κάνουν, αφού ο εργοδότης προφανώς δε δίνει βεβαίωση εργασίας για να μην αποκαλυφθεί; Και τα παιδιά των αγροτών, από πού θα πάρουν βεβαίωση, από ποιον εργοδότη, από το χωράφι, ή το Θεό; Και τα παιδιά, των οποίων οι οικογένειες τα βγάζουν πέρα με έναν μόνο γονέα εργαζόμενο;

Τέτοια μέτρα και τέτοιες ενέργειες με στενά πρόσκαιρη λογιστική λογική, μπορεί να αποφέρουν «εξοικονόμηση χρημάτων» προσωρινά, όμως διαλύουν την ύπαιθρο, εντείνουν την αστικοποίηση, πλήττουν τα φτωχότερα και τα αγροτικά στρώματα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που, αντίθετα, θα έπρεπε να τα στηρίζουμε.

Η υποταγή στην τρόικα και το μνημόνιο οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο. Η ανεργία που καλπάζει πάνω από 15% (επισήμως), οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η έξαρση της φτώχειας, θα έπρεπε να προσανατολίζουν την κυβέρνηση στη στήριξη και διεύρυνση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, για να μην πεινάσει ο κόσμος, για να βρουν εργασία πολλοί άνεργοι, για να μειωθεί η εξάρτησή μας από εισαγόμενα προϊόντα – ακόμη και αγροτικά, και η διαρροή συναλλάγματος. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση βαδίζει την οδό της καταστροφής, την οδό της απωλείας και της διάλυσης της υπαίθρου και του αγροτικού μας κόσμου.

Καλούμε τους Δήμους, τους γονείς, τους φορείς του τόπου μας να δράσουν άμεσα και συντονισμένα για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή την απόφαση διάλυσης της υπαίθρου και του αγροτικού κόσμου".