Να απορριφθεί κάθε προοπτική κατάργησης των Κέντρων Υγείας Χάρακα, Αγίας Βαρβάρας και Καστελίου ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδο, όπως καν να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής σημειώνει στο έγγραφό του ότι «την τοπική κοινωνία του νομού Ηρακλείου έχει αναστατώσει η εισήγηση προς το Υπουργείο για την κατάργηση τριών Κέντρων Υγείας και συγκεκριμένα αυτών του Χάρακα, της Αγίας Βαρβάρας και του Καστελίου».

Προσθέτει δε ότι «η συγκεκριμένη πρόταση αγνοεί το σημαντικό ρόλο και την ουσιαστική αποστολή των Κέντρων Υγείας στην παροχή υπηρεσιών υγείας στον τοπικό πληθυσμό και τους επισκέπτες», ενώ σημειώνει ότι «αυτά δεν αποτελούν σταθμό πρώτων βοηθειών, ώστε να ενδιαφέρει η εγγύτητά τους με τα δύο νοσοκομεία, αλλά προσφέρουν υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας σε όλο τον πληθυσμό».

Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι «είναι κρίσιμη όχι η κατάργησή τους, αλλά αντίθετα ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή τους», επισημαίνονται πως «προς την κατεύθυνση αυτή προχωρούν ήδη οι σχετικές διαδικασίες για την αναβάθμιση των ΚΥ (κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός, κ.λπ), ενώ συντάσσονται μελέτες και για την ίδρυση 6 πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων σε κομβικά σημεία και 5 περιφερειακών ιατρείων με την έγκριση του Υπουργείου Υγείας».

Ως εκ τούτου, αναφέροντας ότι «τα Κέντρα Υγείας συμβάλλουν καθοριστικά στην προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην τοπική κοινωνία, χωρίς να υπολογίζεται ο υπερδιπλασιασμός των κατοίκων κατά τη θερινή περίοδο, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να τον ενημερώσει εγγράφως «ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός του Υπουργείου για τα Κέντρα Υγείας του νομού Ηρακλείου», καθώς και εάν προτίθεται να διατηρήσει τη λειτουργία των ΚΥ Χάρακα, Αγίας Βαρβάρας και Καστελίου και να μην προχωρήσει στην κατάργησή τους.

Τέλος, τον ερωτά εάν προτίθεται να προχωρήσει «στην ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας του νομού, δεδομένου ότι αυτά αποδεδειγμένα προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίας πρωτοβάθμιας υγείας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook