Για πλήρη κυβερνητική αδράνεια στα μεγάλα ζητήματα υποδομών της Κρήτης μίλησε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Στην ομιλία του, που πλαισιώθηκε από εκατοντάδες κρητικούς κάθε ηλικίας, έκανε εκτενή αναφορά στα έργα υποδομών όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας, το Αεροδρόμιο Καστελίου, στον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Ηρακλείου ενώ επανέφερε και το θέμα της κατασκευής εμπορικού λιμανιού στη Νότια Κρήτη.

Για τον ΒΟΑΚ

Συγκεκριμένα για τον ΒΟΑΚ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την ολοκλήρωση των έργων που ήδη από το 2008 είχαν ανατεθεί και αφορούσαν έργα σε μήκος 130 χιλιομέτρων με την κατασκευή δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Για τα συγκεκριμένα έργα είπε πως τα σχέδια ήταν έτοιμα αλλά δεν δημοπρατήθηκαν ποτέ.

Για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί το έργο σε οριστική ματαίωση μετά τις συνεχείς αναβολές του διαγωνισμού ανάθεσης, τον οποίο, όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία είχε προγραμματίσει για τον Φεβρουάριο του 2010.

Μηδενική απορρόφηση πόρων

Ο κ. Σαμαράς επανέφερε στο τραπέζι το εμπορευματικό και τουριστικό λιμάνι του Νότου (στο Τυμπάκι) κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το εγκατέλειψε οριστικά παρόλο που επρόκειτο για μια σημαντική επένδυση ύψους 2,5 δις. ευρώ, η οποία θα έδινε άλλη αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την Κρήτη. Αλλά και για την αναμόρφωση του λιμανιού του Ηρακλείου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επετέθη στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι ματαίωσε ένα έργο 70 εκατομμυρίων ευρώ, που κυριολεκτικά θα αναγεννούσε το λιμάνι της πόλης.

Παρομοίως ο κ. Σαμαράς μίλησε για εγκατάλειψη των έργων που αφορούν στο αεροδρόμιο της Σούδας αλλά και στο αεροδρόμιο της Σητείας, ενώ είπε ότι έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του το πρόγραμμα «Κρήτη – Πράσινη Ανάπτυξη» ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει μόλις το 19.16% των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προβλέπονται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

«Μύθοι και φούσκες»

Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε αναφορά στο φλέγον ζήτημα των αδειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών για τους αγρότες, το οποίο όπως είπε εξελίχθηκε σε ακόμα μία «σοσιαλιστική φούσκα» ενώ ως προς τα ενεργειακά ζητήματα της Κρήτης αναφέρθηκε με ειρωνικό ύφος στην επαναφορά του «παπανδρεϊκού μύθου» για το καλώδιο σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Δείτε αναλυτικά όλη την ομιλία του πρόεδρου της ΝΔ πατώντας εδώ

Νωρίς το πρωί ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γ.Μαρινάκη και τον μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου Ευγένιο.

Με τον δήμαρχο συζήτησαν θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται υπό το νέο Καλλικράτη, καθώς επίσης ζητήματα για τα οικονομικά των δήμων.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη βουλευτή του κόμματος στο νομό Ολγα Κεφαλογιάννη, τον Γιάννη Πλακιωτάκη από το νομό Λασιθίου και από τα Χανιά τους κ.κ , κ. Βιρβιδάκη και Βολουδάκη, επισκέφθηκε το μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιο, με τον οποίο μίλησαν για το προνοιακό έργο της ιεράς μητρόπολης.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πρόθεσή του να επιστρέψει στο Ρέθυμνο: «Θέλω να πάω στο Αρκάδι να το επισκεφθώ, το θέλω εδώ και χρόνια».

Ερωτώμενος από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη αν έχει το χρόνο να επισκεφθεί εντός της ημέρας το Αρκάδι, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Επιστρέφω αύριο στην Αθήνα διότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναταράξεων».

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου, Ευγένιος, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες που περνούν οι πολίτες εξ' αιτίας της οικονομικής κρίσης.

"Ζούμε σε μια εποχή εύφλεκτη γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της εκκλησίας στη στήριξη της κοινωνίας" απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε στην παλιά πόλη και στο εμπορικό κέντρο, όπου επισκέφθηκε καταστήματα και συνομίλησε με τον κόσμο.

Ο κ. Σαμαράς, περπάτησε για αρκετή ώρα, συζητώντας με τους καταστηματάρχες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ στο τέλος της βόλτας του κάθισε και ήπιε μαζί με νέους και νέες σε καφετέρια της παραλίας και άκουσε τις δικές τους ανησυχίες.

Στην συνέχεια επισκέφθηκε το Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, με πρώτη στάση το δημαρχείο Περάματος όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Δημήτρη Κόκκινο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην περιοχή του Μυλοποτάμου ο κ. Σαμαράς τόνισε οτι ""Λύση δεν είναι το Μνημόνιο", ενώ επεσήμανε χαρακτηριστικά οτι "δεν γίνεται να κυνηγάει το κράτος όσους δεν έχουν πληρώσει ένα τιμολόγιο και το ίδιο να μην πληρώνει".
"Όλοι μαζί πρέπει να κοιτάξουμε να δυναμώσουμε την κτηνοτροφία, όπως επίσης να στηριχθούν οι νέοι αγρότες και όσοι δεν εγκαταλείπουν την περιφέρεια."
Επίσης σημείωσε οτι πρέπει "να κεφαλαιοποιήσουμε όλα όσα προσφέρει και διαθέτει η χώρα και να υπάρξει όχι μία ατελέσφορη πολιτική, που είναι άγνωστο τι θα συμβεί αν συνεχισθεί, αλλά να υπάρξει ένα σχέδιο και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Έλληνα και να είμαστε διατεθειμένοι όλοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να βρούμε λύσεις".
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε την απόλυτη εγκατάλειψη του κλάδου των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα χαρακτήρισε τον "Καλλικράτη" ως μία αυτοδιοικητική "μεταρρύθμιση χωρίς αρμονία".

Ακολούθως επισκέφθηκε το σπίτι του Νίκου Ξυλούρη στα Ανώγεια και λίγο αργότερα την κτηνοτροφική μονάδα των Ανωγείων, ενώ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Ανωγείων, Σ.Κεφαλογιάννη.