Άρχισε τις εργασίες του στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) το 2ο διεθνές συνέδριο με θέμα «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική» (Ecological Theology and Environmental Ethics: ECOTHEE), το οποίο οργανώνεται από το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας του Ιδρύματος. Στο συνέδριο αυτό, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και το οποίο θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου 2011, συμμετέχουν επιφανείς εκπρόσωποι Εκκλησιών, οικουμενικών και περιβαλλοντικών Οργανισμών και ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, o οποίος πριν λίγες ημέρες επέστρεψε από το Kingston της Jamaica, όπου έλαβε μέρος στην International Ecumenical Peace Convocation, μια μεγαλεπίβολη διοργάνωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών για την ειρήνη, ως μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκεί είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις οικολογικές πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου και το έργο της ΟΑΚ στην κατεύθυνση αυτή. Στο χαιρετισμό του στην έναρξη του παρόντος συνεδρίου, μετέφερε στους συμμετέχοντες την ικανοποίησή του για την μεγάλη απήχηση που έχει η θεολογική προσέγγιση της οικολογικής κρίσης τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και από οικουμενικούς οργανισμούς.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, εκπροσώπησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ανέγνωσε μήνυμά του. Σε αυτό, ο Παναγιώτατος συνεχάρη τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες και εξέφρασε «τήν εὐχήν ὅπως τό ἀρχόμενον Συνέδριον ἀποτελέσῃ ἀφορμήν καρποφόρου ἀνταλλαγῆς ἀπόψεων ὑπό τῶν συμμετεχόντων εἰς αὐτό φορέων καί συντελέσῃ εἰς ἔτι περισσοτέραν εύαισθητοποίησιν τῆς συγχρόνου κοινωνίας διά τήν προστασίαν τοῦ περιβάλλοντος, τήν στροφήν εἰς βίον ἁπλούστερον καί λιτότερον καί τήν μείωσιν τῆς ἀλογίστου χρήσεως τῶν περιβαλλοντικῶν πηγῶν ἐνεργείας».

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, όπως και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Σημαντηράκης, εξέφρασαν την ελπίδα το συνέδριο να συμβάλλει στην οικολογική ευαισθητοποίηση των Κρητών και δήλωσαν την ετοιμότητά τους να αγκαλιάσουν προσπάθειες όπως αυτές της Ορθοδόξου Ακαδημίας.

Ο Πρόεδρος της Planta Europa κ. Jan-Willem Sneep τόνισε τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος στην εποχή μας, όπως και η αναγκαιότητα της έκφρασης ενός οικολογικού ήθους και ευχαρίστησε την ΟΑΚ για τη σχετική συμβολή της.

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης τιμήθηκαν τα παιδιά της Δ΄ Τάξης (σχ. έτος 2009-2010) του Δημοτικού Σχολείου Καστελίου, τα οποία σε συνεργασία με τη δασκάλα τους κ. Παναγιώτα Περαθωράκη-Κατερινάκη είχαν παρουσιάσει εργασία στο πλαίσιο του συνεδρίου «Διατήρηση και ορθή χρήση των άγριων φυτών και της βιοποικοιλότητας», το οποίο είχε λάβει χώρα από 4 έως 8 Μαΐου 2010 στην ΟΑΚ.

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ Δρ. Λουκάς Ανδριανός καλωσόρισε τους συνέδρους, παρουσιάζοντας στιγμιότυπα από το πρώτο συνέδριο Οικολογικής Θεολογίας και Περιβαλλοντικής Ηθικής, το οποίο είχε διεξαχθεί προ τριετίας στην ΟΑΚ.

Εκ μέρους της οργάνωσης Flowers of Crete, η κ. Julia Jones ανέπτυξε το θέμα «Οι τέχνες και το περιβάλλον», συνοδεύοντας την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή της με την προβολή εντυπωσιακών σχετικών φωτογραφιών.

Στη συνέχεια, εγκαινιάστηκε έκθεση Βιβλίου και Έργων Τέχνης με οικολογική θεματική η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Κρητικών Βοτάνων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook