«Το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει» και οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν για να αποκρούσουν την επίθεση των τζιχαντιστών, δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι πρέπει να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν οι δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. 
Η Τουρκία είχε διαμηνύσει ότι δεν θα αφήσει το Κομπανί να πέσει λαμβάνοντας προ ημερών την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης για στρατιωτική δράση στη Συρία.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Γαλλίας και Τουρκίας για συζητηθεί πώς μπορούν να βοηθηθούν οι Κούρδοι στο Κομπανί και να σταματήσει η προέλαση των τζιχαντιστών.
«Εκτυλίσσεται μία τραγωδία και πρέπει όλοι να αντιδράσουμε. Κινητοποιούμαστε για το Κομπανί» δήλωσε ο Φαμπιούς ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αναφέροντας ότι ο ίδιος είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του.
Επισήμανε επίσης πως η Γαλλία «ενισχύει τη συνεργασία της με τις δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος» χωρίς να αποσαφηνίζει εάν εννοεί τις δυνάμεις των Κούρδων.
Αφότου ύψωσαν τις μαύρες σημαίες τους στο ανατολικό άκρο του Κομπανί, οι τζιχαντιστές φέρεται να έχουν προχωρήσει προς νότια συνοικία της κουρδικής πόλης. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πόλη βρίσκονται δύο χιλιάδες μαχητές της οργάνωσης.
Συγκρούσεις μαίνονται με τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη, ενώ πυκνοί καπνοί συνοδεύουν τον ήχο εκρήξεων από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.
Οι δηλώσεις Ερντογάν ότι το Κομπανί είναι πλέον έτοιμο να πέσει ήλθαν κατά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο Σύρων προσφύγων στο Γκαζιαντέπ. Περισσότεροι από 180.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν περάσει σε τουρκικό έδαφος για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών.
«Οι αεροπορικές επιδρομές δεν θα σταματήσουν τους τρομοκράτες του ISIL. Χρειαζόμαστε μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ασφαλείς ζώνες μαζί με εκπαίδευση και εξοπλισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με εκείνους που μάχονται στο έδαφος» δήλωσε.
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε την περασμένη εβδομάδα την έγκρισή της για στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών στη Συρία εν μέσω πιέσεων από τις ΗΠΑ να ενταχθεί στο διεθνή συνασπισμό που επιχειρεί να ανακόψει την προέλασης του Ισλαμικού Κράτους (IS) στην τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στη συροτουρκική μεθόριο.
Η Άγκυρα ωστόσο παραμένει διστακτική φοβούμενη ότι μία στρατιωτική επέμβαση θα δημιουργούσε πρόβλημα ασφάλειας στα σύνορά της ενισχύοντας ταυτόχρονα τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους κούρδους μαχητές που συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο επί τρεις δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους.
Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν έχει την ίδια στιγμή προειδοποιήσει πως εάν το Κομπανί πέσει, «θα σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας» μεταξύ του PKK και της Άγκυρας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook