Για περισσότερα κρούσματα του ιού Έμπολα στην Ευρώπη προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Η επικεφαλής της διεύθυνσης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, σε δηλώσεις της στο Reuters, σημείωσε ότι θα υπάρξουν τέτοια κρούσματα, σημειώνοντας πως είναι «αναπόφευκτα».

«Τέτοια εισαγόμενα κρούσματα και περιστατικά παρόμοια με αυτά που συνέβησαν στην Ισπανία, θα συμβούν επίσης στο μέλλον, το πιθανότερο» είπε και προσέθεσε: 

«Είναι μάλλον αναπόφευκτο... ότι τέτοια περιστατικά θα συμβούν στο μέλλον λόγω των μαζικών ταξιδιών που γίνονται τόσο από την Ευρώπη προς τις πληγείσες χώρες και αντιστρόφως».

Παράλληλα επεσήμανε πως στην Ευρώπη οι εργαζόμενοι στις υγειονομικές υπηρεσίες που φροντίζουν τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό, όπως επίσης τις οικογένειές τους και τους ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος, κινδυνεύουν περισσότερο από το να μολυνθούν.

«Όμως το σημαντικότερο κατά την άποψή μας είναι ότι η Ευρώπη κινδυνεύει σε χαμηλό βαθμό και ότι το ειδικά οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι από τις καλύτερα προετοιμασμένες στον κόσμο για να ανταποκριθούν στους ιογενείς αιμορραγικούς πυρετούς, περιλαμβανομένου του Έμπολα».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC), που παρακολουθεί την ασθένεια στην ΕΕ, ανέφερε σήμερα ότι ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα οι ταξιδιώτες να μεταφέρουν τον Έμπολα χωρίς να το γνωρίζουν, «οι υγειονομικές αρχές της περιοχής μπορούν αποτελεσματικά να εντοπίσουν και να επιβεβαιώσουν τα κρούσματα του ιού Έμπολα και με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωσή του».

Με τα κρούσματα στη Δυτική Αφρική να αυξάνονται ραγδαία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου ο Έμπολα να εξαπλωθεί σε διεθνή κλίμακα, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι η πιθανότητα τα σποραδικά κρούσματα να οδηγήσουν σε ένα ξέσπασμα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή αλλού εκτός της Αφρικής είναι εξαιρετικά χαμηλή.