Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Γάλλου όπου συναντήθηκε με τους συλλογικούς φορείς του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. 

Αρχικά ενημερώθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης για την εκκρεμότητα που υπάρχει στο θέμα των διοικητικών υπαλλήλων που έχουν βρεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας δυσχεραίνοντας την ικανοποιητική λειτουργία του Πανεπιστημίου. 

Επίσης ενημερώθηκε για την έκθεση αξιολόγησης της ιδιωτικής εταιρείας TEC S.A. σύμφωνα με την οποία αρκούν 299 διοικητικοί υπάλληλοι για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου παρότι το σχέδιο Οργανισμού και Οργανογράμματος που υπέβαλλε το Ίδρυμα προς το ΥΠΑΙΘ τον Ιούνιο του 2014 ζητούσε 411 άτομα ως διοικητικό προσωπικό. Έντονη είναι η αντίδραση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου και στο θέμα της επιβολής της αξιολόγησης του προσωπικού με την ποσόστωση του 15% που αποσκοπεί σε νέες απολύσεις. 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εξέφρασε, τέλος, την ανησυχία του για τις μαζικές αιτήσεις μετεγγραφών και τις ενδεχόμενες συνέπειές τους για τα ΑΕΙ της περιφέρειας καθώς το 36% των πρωτοετών φοιτητών στις Σχολές του Ρεθύμνου έκαναν φέτος αίτηση για μετεγγραφή. 

Κατά την επίσκεψή του στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου ο κ. Ξανθός ενημερώθηκε από το Διευθυντή κ. Μανόλη Κουκουράκη για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης που αποτελεί έναν ενιαίο οργανισμό επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση χώρου, καλύτερη διαχείριση οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και επαρκέστερη εξυπηρέτηση του κοινού της. Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου φτάνει τους 600 δανεισμούς τη μέρα. Στο υλικό της περιλαμβάνεται μια αξιόλογη συλλογή με σπάνια βιβλία σχετικά με την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό που φθάνει το 20% του συνολικού της υλικού. Επίσης ο κ. Ξανθός ενημερώθηκε για τις καινοτόμες δράσεις της Βιβλιοθήκης στους τομείς της οργάνωσης, της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών πληροφόρησης και της δικτύωσης και της ανάπτυξης συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές πεδίο. 

Σημαντικό επίτευγμα αποτελεί η ψηφιακή βάση «Ανέμη» που περιλαμβάνει 2.200.000 ψηφιοποιημένες σελίδες από σπάνια βιβλία και νεότερες εκδόσεις τα οποία διατίθενται ελεύθερα στον επισκέπτη της. Ψηφιοποιημένες είναι, επίσης, και οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές διευκολύνοντας την ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενό τους. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει 27000 τίτλους περιοδικών από τους οποίους οι 7000 τίτλοι είναι ανοικτής πρόσβασης. Επίσης ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης ενημέρωσε για την κοινοπρακτική συνδρομή που εφαρμόζουν οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες συμβάλλοντας στον εξορθολογισμό των δαπανών τους. Εν τούτοις, έχουν μειωθεί κατά 50% τα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα της Βιβλιοθήκης.

Στη συνέχεια ο κ. Α. Ξανθός συναντήθηκε με εκπροσώπους από τους Ενιαίους Φορείς Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής, της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Ήταν κοινή η αγωνία που εξέφρασαν για τη συνεχή μείωση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κρήτης τα τελευταία χρόνια και τη συνεχή υποβάθμιση της διδασκαλίας και της έρευνας. Παρατήρησαν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταθερή αύξηση των εισακτέων και σταθερή μείωση του διδακτικού προσωπικού αφού δεν καλύπτονται οι κενούμενες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. ενώ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την δήλωση του Υπουργού Παιδείας ότι τα κενά στο διδακτικό προσωπικό μπορούν να καλυφθούν με διδασκαλία χωρίς αμοιβή από ομότιμους καθηγητές στα προπτυχιακά μαθήματα. 

νέφεραν, επίσης, ότι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και ότι το όριο των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών του Πανεπιστημίου Κρήτης δε μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 6.000.000 ευρώ. Διατύπωσαν ακόμη την ανησυχία πως η δήλωση του κ. Λοβέρδου ότι από 01/01/2015 τα ΑΕΙ θα έχουν την ευχέρεια να αποφασίζουν μόνα τους για τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα ίσως οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη επιβολή διδάκτρων αν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός των Πανεπιστημίων. 

Ο κ. Α. Ξανθός τόνισε ότι η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση σε όλους τους πολίτες. Το διδακτικό και ερευνητικό έργο που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι υψηλού επιπέδου και διεθνώς αναγνωρισμένο. Ο βουλευτής Ρεθύμνου δεσμεύτηκε για άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα επείγοντα προβλήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης το οποίο δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του στα πλαίσια των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών. Επίσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άμεσα μέτρα για να στηριχθεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και να τεθούν οι βάσεις για μια μεγάλη προοδευτική ανασυγκρότηση του εκπαιδευτικού συστήματος.