Η Γαλλία και η Ιταλία σχεδιάζουν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ρίξει άλλα 14 δισεκατομμύρια ευρώ με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τα 5 εκατομμύρια νέους ανέργους, αλλά αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τη Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής στο Μιλάνο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα ήθελαν να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό ταμείο κατά της νεανικής ανεργίας στα 20 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ σήμερα.
Η ανεργία είναι ένα από τα πιο πιεστικά οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης -περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, ή 11,5% του εργατικού δυναμικού. Μεταξύ των νέων, σχεδόν ένας στους τέσσερις είναι χωρίς δουλειά. 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αν και παραδέχτηκε ότι τα περισσότερα χρήματα είναι μία λύση, επεσήμανε ότι τα κράτη-μέλη αργούν πολύ στην απορρόφηση των κονδυλίων αυτών. Από τα 6 δισ. ευρώ που διατίθενται στα κράτη-μέλη «μόλις 1% έχει ζητηθεί» είπε ο Σουλτς. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επεσήμανε από την πλευρά του ότι μόνο η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ειδικά προγράμματα, αποκλειστικά για τηνβ απορρόφηση των κονδυλίων αυτών. 
Ο ιταλός οικονομολόγος Τίτο Μποέρι κάλεσε του ηγέτες να αναγνωρίσουν ότι το πρόγραμμα απέτυχε, για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν δουλειές για να προσφερθούν στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανεργία, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, λόγω της ύφεσης. 
Πρόκειται για την τρίτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την κρίση απασχόλησης της περιοχής μέσα σε μόλις μήνες, και πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης για την αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών να ανορθώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία. 
Αρκετές χιλιάδες συνδικαλιστές διαμαρτυρήθηκαν έξω από το χώρο της Συνόδου, ενώ υπήρξε πρόσκαιρη ένταση με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν αλλαγή των πολιτικών λιτότητας και μεταρρυθμίσεις για την ενθάρρυνση των επενδύσεων.
in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook