Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη Βουλή.

Όπως είπε, η «φυγή από το Μνημόνιο που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, συνιστά τη συστηματική και πλήρη ενσωμάτωση των μνημονιακών ιδεών στην πολιτική της».

Υπερασπίστηκε παράλληλα το πρόγραμμα που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, ως «απόλυτα κοστολογημένο, άψογο και ισορροπημένο».

«Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για την έξοδο απ' το Μνημόνιο, μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση και ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και έξοδο στις αγορές» σημείωσε ο κ. Σταθάκης και προσέθεσε:

«Συζήτηση όμως για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με το ΔΝΤ δεν φαίνεται να υπάρχει στην ατζέντα - και ελπίζω, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης να μην είναι το "χαρτί βιωσιμότητας" που χορηγεί το ΔΝΤ στις χώρες του τρίτου κόσμου, προκειμένου να αφήσουν την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους τους για το μέλλον. Και παρά τη φιλολογία για έξοδο στις αγορές, τα πράγματα δείχνουν πως η κυβέρνηση αναζητά 25 δισ. για την επόμενη διετία, παγιδευμένη σε πολιτική χωρίς επιστροφή».

Σημείωσε εξάλλου πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα εφαρμόσιμο σημειώνοντας χαρακτηριστικά: 

«Λέτε πως τάζουμε παροχές, αλλά σας προκαλώ να μου πείτε ένα μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ που να αφορά πολίτες με εισόδημα πάνω από 750 ευρώ το μήνα. Μήπως είναι εκτός πραγματικότητας το σύστημα ρυθμίσεων για τα "κόκκινα" δάνεια των νοικοκυριών, η επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία, τα ταμεία και τις τράπεζες;»