Με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών επανέρχεται στο προσκήνιο ξανά το πρόβλημα του κολυμβητηρίου Χανίων, με την 50άρα πισίνα να αδειάζει ξανά από νερό.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του ΝΟΧ:

Αδειάζει ξανά από νερό η 50άρα πισίνα

Τη… συνήθη τα τελευταία χρόνια εικόνα, να αδειάζει το νερό, παρουσιάζει η πισίνα 50 μέτρων του κολυμβητηρίου Χανίων, διαδικασία που ξεκίνησε από τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει για λίγες ημέρες. Πρόκειται για μια… διαχρονική όπως αποδεικνύεται εξέλιξη καθώς κάθε Οκτώβρη του χρόνου μία από τις πιο άρτιες και πλήρεις κολυμβητικές δεξαμενές που υπάρχουν στην Ελλάδα, μην μπορώντας να συντηρηθεί και λόγω του ακριβού κόστους λειτουργίας, αδειάζει από νερό.

Δυστυχώς, για έναν ακόμα χειμώνα, το κολυμβητήριο Χανίων θα παρουσιάζει την συνήθη εικόνα, η 50άρα πισίνα να είναι άδεια από νερό και η εγκατάσταση να δίνει την εντύπωση του… θύματος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων, σε αυτές τις πολύ δύσκολες εποχές, κάτω από αντίξοες συνθήκες, προσπαθεί με όσες δυνάμεις διαθέτει να στηρίξει τις εγκαταστάσεις, έχοντας πληρώσει δεκάδες φορές πετρέλαιο για να κρατηθούν ανοικτές, τουλάχιστον οι πισίνες των 25 και 12,5 μέτρων. Αυτό έχει επαναληφθεί και τις τελευταίες δύο εβδομάδες, φτάνοντας για άλλη μια φορά στα όρια των οικονομικών του αντοχών.

Παρόλα αυτά, η εικόνα της πισίνας να αδειάζει, είναι απογοητευτική, προκαλώντας θλίψη…

Ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων, σωματείο το οποίο η ιστορία του Ελληνικού Ναυταθλητισμού έχει καταγράψει την πορεία του τα τελευταία 80 χρόνια αλλά και σε σεβασμό του έργου και των χιλιάδων αθλητών που έχουν περάσει από τα Τμήματά του καθώς και της προσφοράς του στη χανιώτικη κοινωνία, θα προσπαθήσει για το καλύτερο, συνεχίζοντας να δίνει το δικαίωμα σε εκατοντάδες ανθρώπους στην άθληση.

 «Ο Ναυτικός Όμιλος, όσο μπορεί, θα βάζει πετρέλαιο»

Δηλώσεις για το επίκαιρο κάθε… μέσα φθινοπώρου θέμα με το τι μέλλει γενέσθαι με το μείζον ζήτημα του πετρελαίου στο κολυμβητήριο Χανίων, παραχώρησε η Χαρά Μυλωνάκη, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Χανίων.

Η κα Μυλωνάκη, στο πλαίσιο της βράβευσης των αθλητών Special Olympics από τον Δήμο Χανίων, την Τρίτη (7/10), για τη συμμετοχή τους στους πανευρωπαϊκούς αγώνες που έγιναν στο Βέλγιο, ανέφερε, μιλώντας στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ότι ο Όμιλος βρίσκεται σε αναμονή απάντησης από τη ΓΓΑ όσον αφορά την έγκριση έκτακτης επιχορήγησης για την αγορά πετρελαίου προκειμένου οι πισίνες 25 και 12,5 μέτρων να λειτουργούν τους κρύους μήνες που ακολουθούν.

«Έχουμε ήδη μια ειλημμένη απόφαση του ΕΑΚ Χανίων, η οποία μας έχει σταλθεί και γραπτώς ζητώντας την κατανόησή μας, ότι δεν υπάρχουν χρήματα στους κωδικούς πετρελαίου και δεν μπορεί ν’ αγοραστεί πετρέλαιο. Εδώ και 15 μέρες, ο Ναυτικός Όμιλος βάζει πετρέλαιο στις πισίνες. Περιμένουμε από την ΓΓΑ μία απάντηση για το αν θα υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση. Ο Ναυτικός Όμιλος, όσο μπορεί, θα βάζει πετρέλαιο για να διατηρούνται ζεστές οι πισίνες αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνεται επ’ αόριστον γιατί δεν υπάρχουν οι δυνατότητες.

Ζητήσαμε απ’ τον Δήμο Χανίων την παρέμβασή του, ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να ζητήσουμε χρήματα, αλλά ζητάμε την παρέμβαση προς την ΓΓΑ, όπως και της Περιφέρειας, των βουλευτών και όλων των φορέων έτσι ώστε να έχουμε μία έκτακτη επιχορήγηση και να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι πισίνες», ήταν η δήλωση της προέδρου του Ναυτικού Ομίλου.

Για το ίδιο θέμα, τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, λέγοντας πως ο Δήμος Χανίων, παρότι δεν είναι δικής του αρμοδιότητας, θα στηρίξει με όσες δυνάμεις έχει, τη λειτουργία του κολυμβητηρίου.

Σύμφωνα με όσα είπε: «Ο Δήμος Χανίων θα προσπαθήσει με όσα μέσα διαθέτει και ό,τι δυνατότητες έχει, να στηρίξει το κολυμβητήριο. Θέλουμε να πούμε όμως ότι αυτό είναι κανονικά μέλημα της Πολιτείας, των οργάνων και των εκπροσώπων της, που συγκεκριμένα στα Χανιά είναι το ΕΑΚ. Θα πρέπει ν’ αναλάβει η Πολιτεία μέσω της ΓΓΑ την οικονομική στήριξη του κολυμβητηρίου Χανίων.

Το κολυμβητήριο Χανίων είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός αθλητικός χώρος, έχει βγάλει πληθώρα αθλητών και πρωταθλητών αλλά, το σημαντικότερο πράγμα που κάνει, είναι ότι αθλεί εκατοντάδες χανιωτόπουλα κάθε μέρα. Εμείς εξετάζουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε το κολυμβητήριο. Υπάρχουν δεσμεύσεις, από τους ελέγχους τους οποίους κάνει το κράτος και υπάρχουν κανόνες με τους οποίους πρέπει να κινηθούμε. Δεν έχουμε λυμένα τα χέρια για να κάνουμε ό,τι θα θέλαμε, όμως υποσχόμαστε ότι θα βοηθήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε όμως μόνο εμείς σε αυτή την προσπάθεια, δεν έχουμε και τις οικονομικές δυνατότητες σαν Δήμος».

Επιστολή στο ΕΑΚ Χανίων

Ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων κάνει γνωστό ότι την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΑΚ Χανίων, κ. Νικόλαο Χαζιράκη, απευθύνοντας μία σειρά από ερωτήματα που αφορούν το κολυμβητήριο Χανίων.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ιωάννη Ανδριανό, τους βουλευτές Χανίων, κυρίους Κυριάκο Βιρβιδάκη, Μανούσο Βολουδάκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γεώργιο Σταθάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη και τον Δήμαρχο Χανίων κ. Αναστάσιο Βάμβουκα.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Σε απάντηση της επιστολής σας με αρ. πρωτ. 967/1-10-2014 που μας ανακοινώνετε την απόφαση του ΕΑΚ Χανίων για έλλειψη χρημάτων για να τροφοδοτήσετε το Κολυμβητήριο με πετρέλαιο ζητώντας μας κατανόηση μέχρι να λάβετε έκτακτη επιχορήγηση από την ΓΓΑ, μας δημιουργούνται τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Γιατί το αίτημα της έκτακτης επιχορήγησης που απευθύνατε στη ΓΓΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου δεν το υποβάλλατε νωρίτερα, εφόσον γνωρίζατε από το Καλοκαίρι ότι ο Κωδικός 1611, όπως μας αναφέρετε για πετρέλαιο δεν είχε χρήματα.

2. Γιατί δεν προχωράτε έστω και τώρα σε αναμόρφωση προϋπολογισμού εφόσον με δική σας υπαιτιότητα δεν έχει χρήματα ο κωδικός πετρελαίου 1611.

3. Γιατί δεν αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες για την πλήρη λειτουργία του Κολυμβητηρίου, όπως υπαγορεύει η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ΝΟΧ και ΓΓΑ, η οποία προβλέπει την πλήρη λειτουργία του Κολυμβητηρίου όλες τις εποχές του χρόνου.

4. Γιατί άλλα ΕΑΚ της χώρας μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου, έχουν διασφαλίσει μέσω του προϋπολογισμού τους χρήματα για την λειτουργία των δεξαμενών 50μ. για όλο το έτος, ενώ εσείς στα Χανιά την μεν 50άρα την κλείνετε τον Χειμώνα, τις δε δύο μικρότερες πισίνες δυσκολεύεστε να τις λειτουργήσετε.

5. Γιατί το σωματείο μας θα πρέπει να καλύπτει τη δαπάνη για πετρέλαιο και να συντηρεί την υποδομή όταν αυτή είναι Δημόσια.

Αναμένοντας για την απάντησή σας.

Με τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                                    Η Γεν. Γραμματέας

Χαρούλα Πράπα Μυλωνάκη                          Ευαγγελία Κρασαδάκη Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook